Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Veszélyes betegségek

Veszélyes betegségek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A kullancs komoly betegségeket terjeszthet. A kevésbé fertőzött területeken 5-10 ezer kullancs között egy vírusgazda akad. Ezen kívül a hazai kullancsok egyötöde Lyme-kórt is terjeszt.

A Mátra nem a legfertőzöttebb terület Magyarországon, mégis nagy valószínűséggel találkozhatunk betegségeket hordozó kullancsokkal. Az élősködő által terjesztett agyvelőgyulladás ellen védőoltással védekezhetünk, azonban a leghatékonyabb megelőzés a rendszeres test szemle – mondják a szakemberek.

A kullancsokkal nemcsak erdőkben, bokros, füves területeken hanem a parkokban, játszótereken és akár a kiskertben is találkozhatunk. A kullancsok azonban nemcsak a közismert agyhártya-, illetve agyvelőgyulladást okozó vírust, illetve a Lyme-kór terjesztik.

– Van még két érdekes betegség, amit nem gondolnak, hogy kullancs terjeszt. Az egyik maga a kullancscsípés helyén lehet egy gennyes pörkkel fedett seb, ami általában az alsó vagy felső végtagon, ami nyirokcsomó gyulladással jár és csúnyán gyógyuló bőrsebbel, ezt úgy is hívják, nyúlpestis. Erre is antibiotikum kell, illetve megfelelő sebkezelés – sorolta Dr. Rechtorisz László háziorvos.

A másik nem annyira ismert betegség amit terjeszthetnek, a tibola – magyarázza a doktor.

– A fejnek a csípése után alakul ki, általában lovak kullancsa terjeszti, a jellegzetessége, hogy a csípés után néhány nap múlva a hajas fejbőrön duzzanat alakul ki, bőrpirosság, nedvedző seb, nyakon nyirokcsomó – részletezte.

Mert a kullancs időben történő eltávolításával valamennyi kullancs terjesztette betegség megelőzhető. A lényeg hogy mihamarabb szabaduljunk meg az élősködőtől.

Kínozni, nyomkodni, bekenni semmi esetre se – figyelmeztet a háziorvos. Az ÁNTSZ adatai szerint a legfertőzöttebb délnyugati és északi országrészben, minden ezredik kullancs hordozza a megbetegítő vírust.

A kullancs terjesztette betegségek ellen úgy védekezhetünk a leghatékonyabban, ha könnyen ellenőrizhető ruházatban megyünk ki az erdőbe és kullancsriasztó sprayt használunk. De a szakember arra is figyelmeztet, ha huzamosabb ideig tartózkodunk az erdőben, akkor fontos, hogy rendszeres időközönként megvizsgáljuk, nincs-e rajtunk kullancs.


Tovább az archívumra