Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kevesebb só és cukor

Kevesebb só és cukor

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Három éves átmeneti időszak után mától hatályos a közétkeztetési rendelet, amely részletesen szabályozza a bölcsödékben, óvodákban, iskolai menzákon és a kórházakban adható ételek összetételét és elkészítésének szabályait. A rendelet kidolgozásának célja, hogy a közintézmények menzáin egészséges ételsor kerüljön terítékre. A rendelet kötelező alkalmazásával együtt megkezdődnek az ellenőrzések és mintavételezések.

Az idei tanév első ebédje az Arany János Általános Iskolában. Az ételeket tekintve nem változott a felhozatal, viszont az összetevőket és elkészítési szabályait tekintve igen, hiszen mától hatályos a közétkeztetési rendelet. Az elmúlt három évben fokozatosan vezették be az egészségesebb étkezéshez szükséges változásokat, így a gyerekek is könnyebben hozzászokhattak az új ízekhez.

– Ez a három év ez nem csak arra ad esélyt és lehetőséget, hogy az igénybevevők, tehát a diákok, felnőtteknek az ízlésvilága változzék, hanem arra is, hogy a magyar konyha kövesse azokat a modernebb táplálkozási szokásokat és kihívásokat, amelyeket hosszú élet reményében az ember igyekszik betartani – mondta Kósa László.

A gyöngyösi iskolások számára a közétkeztetést biztosító cég vezetője szerint azonban nem elég, ha a diákok a menzákon egészségesebben étkeznek, az is fontos, hogy otthon a szülők is odafigyeljenek például a gyermekük sóbevitelére.

Az osztályok egymás után érkeznek az ebédlőbe, mivel nincs elegendő hely, így a gyerekeknek korlátozott idejük van elfogyasztani az ebédet. A Mintamenza program megyei koordinátora szerint ezen is változtatni kellene.

– A tanórákba beiktatni az ebédidőt. Ez a leges-leges legfontosabb szerintem, amit így most a három év alatt megtapasztaltunk, hogy mivel nincsen elég ebédidő, ezért a gyerekek nem is tudják elfogyasztani normálisan a termékeket – mondta Nagy Zoltán, a program megyei vezetője.

A megváltozott összetevők miatt változik az ízvilág is, a gyerekek többsége ezt meg is érezte az ebédnél.

Nemcsak a sótartók, hanem a cukortartók is lekerültek az asztalokról, és fontos változás egyebek mellett, hogy ezen túl minden főétkezésnek kell tartalmaznia állati eredetű fehérjét és a diákok nem kaphatnak a menzákon és büfékben cukrozott üdítőitalt.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A hétfői adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális - hírek röviden
09:02
Mesemondó - Pinocchio 1. rész
09:13
Vidróczki gála 2019 - Szűcsi Gömbőc - Magyarbődi táncok
09:17
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Nézőtér - kulturális magazin
10:06
Reklám
10:09
Kápolnapuszta - Bivalyrezervátum - dokumentumfilm
10:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Azerbajdzsán
11:11
Reklám
11:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Mesemondó - Pinocchio 2. rész
18:13
Vidróczki gála 2019 - Vidróczki Néptáncegyüttes - Kalocsai mars és friss részlet
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Fogadóóra 1. rész – közéleti magazin
19:02
Reklám
19:05
Fogadóóra 2. rész – közéleti magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Moziklip - mozi magazin - ismétlés
19:59
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
20:12
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság