Kezdőlap » Hírek - Aktuális » EKF és KRF helyett EKE

EKF és KRF helyett EKE

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Jövő júliusban egyesülhet a gyöngyösi illetve az egri főiskola-ezt a felsőoktatási államtitkár jelentette be kedden. Az államtitkárság véleménye szerinti változásokról szóló levelet a két intézmény már megkapta, ám az iskolák is kezdeményezhetnek változási javaslatokat.

Solti Péter, az EMMI miniszteri biztosa televíziónknak azt mondta: az összevonással a diákok egy hatékonyabb felsőoktatásban vehetnek részt.

Egyre kevesebb a hallgatói létszáma a gyöngyösi főiskolának, így pedig a kiépített infrastruktúrát az intézmény hosszú távon nem tudja biztosítani. Ez is az oka annak, hogy részben összevonnák a gyöngyösi és az egri főiskolát. Dr. Solti Péter az EMMI miniszteri biztosa közölte: nem a megtakarítás a fő cél, hanem az, hogy egy erős egyetem jöjjön létre – hiszen az egri főiskolának ez már régi vágya – és egy hatékonyabb felsőoktatásban tanuljanak a diákok Északkelet-Magyarországon. Dr. Solti Péter hozzátette: az intézményeknek az összevonás után is lesznek saját jogaik, ám ezentúl együtt kell fejlődniük, és ezt kell szem előtt tartani.

Az integrált működés várhatóan 2016. július elsején jönne létre a javaslatok alapján, a hallgatók pedig az összevonás után több pozitív lehetőséggel élhetnek. Például szakmai gyakorlatuk helyszínéül a gyöngyösi iskola hallgatói már egri helyszínt is választhatnak. A tanórák tekintetében nagy változást nem tapasztalnak majd a diákok, viszont lesz olyan tanszék, amelyet az egri intézmény irányít.

– Tekintettel arra, hogy itt gazdaságtudományi képzések is vannak, lesz egy gazdaságtudományi intézeti telephely is Gyöngyösön, amit alapvetően a gazdálkodás és társadalomtudományi képzéseket összefoglaló egri székhelyű karról fognak majd irányítani – részletezte Solti Péter.

A két intézmény összevonása után az eddigi javaslatok alapján Eszterházy Károly Egyetemmé válik, ám a végső döntésre még várni kell.


Tovább az archívumra