Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szirénapróba

Szirénapróba

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Szirénaellenőrzést, vagyis úgynevezett morgatópróbát hajtott végre Gyöngyösön a helyi katasztrófavédelmi kirendeltség és Gyöngyös város polgári védelmi parancsnoksága. Az ellenőrzés során tizenkilenc szirénát ellenőriztek a város több pontján valamint Mátrafüreden és Kékestetőn is.

Nem kellett megijedni ma a gyöngyösieknek, ha ezt a hangot hallották, ugyanis nem katasztrófa történt, hanem csupán a szirénák üzembiztonságát ellenőrizték a városban. A katasztrófa és a polgári védelem a város több pontján beindította a jelző berendezéseket, amelyeknél nem tapasztaltak egyetlen meghibásodást sem.

– A katasztrófavédelemnek a munkaterve szerint most szeptember 3-án Gyöngyös városában 19 szirénát ellenőriz a katasztrófavédelmi kirendeltség. Ezt hajtjuk végre, ezt az ellenőrzést megelőzte Gyöngyös város polgári védelmi parancsnokságának az ellenőrzése még augusztus huszonhatodikán – mondta Kása János közbiztonsági referens.

Ezt a szirénát egy négy és fél kilowattos elektromotor hajtja meg, ami a levegő kiáramlásával generálja a jellegzetes hangot- mondja Kása János. A rendszeres ellenőrzésekre azért van szükség, mert akár egy madárfészek is megakadályozhatja, hogy a motor beinduljon, vagyis a sziréna ebben az esetben nem szólalna meg.

A hatóságok az ellenőrzések előtt már öt nappal figyelmeztették a lakosságot a szirénapróbáról, éles esetben viszont a médiából, vagy hangosbemondó gépjárművekről tájékoztatják a helybélieket arról, mit kell tenniük egy esetleges katasztrófa bekövetkeztekor.


Tovább az archívumra