Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Hatásfok

Hatásfok

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Szeptember 26-tól csak a 86 százalékos, vagy attól magasabb hatásfokú gázkazánokat lehet üzembe helyezni az Európai Bizottság rendelete szerint. Ez vonatkozik hazánkra is, a forgalmazók körében azonban bizonytalanság alakult ki, hogy a raktáron lévő hagyományos készülékeket meddig lehet árusítani.

Csak a kondenzációs gázkazánok képesek teljesíteni azt az uniós elvárást, amely szerint csak a 86 százaléktól magasabb hatásfokon működő gázkazánokat lehet szeptember 26. után forgalmazni.

– Már két évvel ezelőtt megjelent és szeptember 26-tól, környezetvédelmi és energiahatékonysági célokért, ami nemes cél, szigorítják az energiahatékonysági követelményeket a gázkészülékekkel kapcsolatosan, tehát csak olyan gázkészülékeket engednek forgalmazni, ami megfelel ezeknek a követelményeknek – mondta Gyárfás Attila, a Magyar Épületgépészek Szövetsége ügyvezető elnöke.

A rendelet a forgalmazóknak ad türelmi időt, vagyis még egy ideig eladhatják a raktáron lévő hagyományos készülékeket, de nem egyértelmű, hogy meddig és az sem, hogy az üzembe helyezésnél, vagy az árusításnál kell a határidőket figyelembe venni.

– A hibája ennek az EU-rendeletnek, hogy nem egészen egyértelműen fogalmaz, hogy ezt a korlátozást, vagy szigorítást, nevezzük szigorításnak, ezt mire érti. Mert alapvetően a forgalomba hozatalra vonatkozik az átállási értelmezés szerint, de nem egyértelmű, vagy pedig az üzembe helyezésre – fogalmazott a szakember.

A szakember szerint a kondenzációs gázkazán azért működik hatékonyabban, mint a hagyományos, mert míg utóbbinál a kb. 130 fokos füst a kéményen keresztül eltávozik, addig a kondenzációs gázkazán ezt a hőt is visszanyeri, így közel száz százalékos hatásfokkal működik. Az ára viszont jóval magasabb és egyéb költségek is kapcsolódnak a telepítés során.

– Mivel egy hagyományos készüléket kondenzációs készülékre cserélni az nem csak a készülék árában jelentkezik, hanem az égéstermék elvezetés, az egész átszerelése, a régi 30-40 éves fűtési rendszereknek a hozzáillesztése az új modern kondenzációs készülékhez. Ez igen jelentős költséggel jár, esetleg milliós költségek is – részletezte Cseh György, a SL Group Kft. munkatársa.

A költségek hosszabb távon azonban megtérülnek, mert akár 30-40 százalékot is meg lehet takarítani a gázszámlán. Az uniós rendelet csak az új gázkazánokra vonatkozik, az eddig felszerelt és már üzembe helyezett hagyományos készülékeket a tulajdonosoknak nem kell lecserélni.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A Ngorongoro kráter utolsó orrszarvúi - természetfilm
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Lisszabon
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Jázmin néptáncegyüttes gála
16:00
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
16:32
Reklám
16:35
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:53
William Ricketts emlékhelye - dokumentumfilm
19:07
Reklám
19:08
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:21
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság