Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Élmények a hadseregből

Élmények a hadseregből

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Kis Péter, az amerikai hadsereg századosa tartott előadást a Kálváriaparti Sport- és Általános Iskola növendékeinek. A gyöngyösi származású egyenruhás már 14 évesen eldöntötte: katona lesz. 2000-ben Amerikába költözött és hat évvel később már a seregben szolgált. A diákok többsége még aláírást is kért a századostól, és folyamatosan kérdésekkel bombázták a katonát.

A hadseregben szolgáló katonák feladatairól, az egyenruháról, az amerikai hadseregről és saját életútjáról tartott élmény beszámolót Kis Péter százados a Kálváriaparti Sport,-és Általános Iskola diákjainak. A gyerekek egy része papírral és tollal érkezett.

Nem csak fiúk, hanem lányok is szép számmal érkeztek az amerikai hadseregben szolgáló katona előadására. A legtöbben az éles bevetések részleteire voltak kíváncsiak. Kis Péter számára igazán különleges érzés volt visszatérni abba az iskolába, ahol ő általános iskolai tanulmányait végezte. Mivel Floridában él, évente csak néhány alkalommal tér haza. Azt mondja: ha valaki katona szeretne lenni, meg kell értenie, hogy elszakad a szülőföldjétől, de a százados szerint itthon nehéz boldogulnia egy katonának.

– Ha vállalod ezt a hivatást, vállalod azt is, hogy holnapután azt mondják, hogy 72 órán belül el kell hagynod a beosztási helyedet és Irakba vagy Afganisztánba kell teljesíteni szolgálatot – mondta Kis Péter.

Kis Péter ezeken már túl van, és katonaként többször került életveszélybe is. Azt mondja: van, ahol nem tudható, hogy ki az ellenség, és ki a barát, akár még egy kisgyerek is foghat rá fegyvert.

– Õ azt látja, hogy te az ellensége vagy,és nem tudja elképzelni, hogy te azért vagy, hogy rend legyen, és neki el kell mondanod, hogy tegye le a fegyvert és van olyan eset, amikor ez sajnos nem történik így. De gyerekekről beszélünk, aki hat-hét éves, és a szüleitől azt látja, hogy valójában mit kell, hogy csináljon, követi az apját, anyját, lehet, hogy ő nem csinálná ezt – sorolta élményeit a katona.

A gyerekek Kis Péter személyében egy igazi hőst láttak, minden érdekelte őket, ami a háborúval kapcsolatos.

Voltak azonban olyan kérdéseik is a gyerekeknek, amelyeket a titoktartási fogadalom miatt nem válaszolhatott meg a hivatásos katona.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:53
William Ricketts emlékhelye - dokumentumfilm
10:05
Reklám
10:08
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
10:21
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Mesemondó - Pinocchio 1. rész
18:13
Vidróczki gála 2019 - Szűcsi Gömbőc - Magyarbődi táncok
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:06
Reklám
19:09
Kápolnapuszta - Bivalyrezervátum - dokumentumfilm
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Azerbajdzsán
20:11
Reklám
20:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság