Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Rezidensek

Rezidensek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A rezidensek bérezését az idei év júliusától a kormány központilag finanszírozná.

A támogatott szakképzésbe most belépő fiatal orvosok munkáltatója az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ lesz, aki a rezidenseket közalkalmazotti jogviszony keretében foglalkoztatja. A gyöngyösi kórházban 10 rezidens dolgozik, amely országos viszonylatban jónak mondható. A kórház vezetése arra törekszik, hogy helyben tartsa a fiatal környékbeli orvosokat.

Dr. Szilágyi Vivien egy éve dolgozik a gyöngyösi Bugát Pál kórházban szülész – nőgyógyász rezidensként. Itt látta gyakornokként az első szülését, amely meghatározó élmény volt, akkor döntötte el, hogy ezt választja. Akkor nem azon gondolkodott mennyit fog keresni.

Elhivatott és lelkes fiatal orvosokra van szüksége az egészségügynek – mondja Assani Omar orvos igazgató, aki büszke arra, hogy a gyöngyösi kórházban országos szinten is igen jónak mondható a fiatal orvosok létszáma.

Ifjabb Dr. Kovács István is épp dolgozik. Õ a sebészeten látja a jövőjét és ebben a kórházban. Mindketten gyöngyösiek, ezért nem volt kétséges, ha lehet, mindketten itt töltenék le a rezidenséveiket.

Rájuk már nem vonatkozik az a most hatályba lévő rendelet, miszerint a bérezésüket központilag finanszíroznák. Ez a rendelkezés a kórházak költségvetésének segítése mellett a fiatal orvosakat tartaná itthon.

Az ügyelet, a túlmunka, a készenlét díjazása kiegészítheti a fizetésüket. De nem feltétlenül a pénz motiválja a külföldre vándorló fiatal orvosokat, sokan közülük a jobb szakképzés, a szakmai fejlődés miatt választják Nyugat-Európát. Pedig a magyar orvosok jó szakképzésben részesülnek, – mondja az orvosigazgató, a gyöngyösi kórházban pedig közvetlen a kapcsolat, a mentorokon kívül, minden orvos nagy odafigyeléssel és szakmai segítséggel fordul az itt dolgozó fiatalok felé.


Tovább az archívumra