Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nem szennyezett

Nem szennyezett

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Bátran vásárolhatunk az út szélén árusított gyümölcsök, zöldségek közül –ez derült ki a NÉBIH vizsgálatából, amely során azt ellenőrizték, hogy szennyezettebbek-e a forgalmas utak mentén árusított termékek. Az eredmények megnyugtatóak: a laboratóriumi vizsgálatok alapján a termékek nem, vagy csak alig tartalmaztak nehézfémeket vagy aromás szénhidrogéneket, így fogyasztásuk nem jelent élelmiszerbiztonsági kockázatot.

Görögdinnye, sütőtök, paprika, paradicsom – Horton jártunk, ahol nagy hagyománya van az útszéli értékesítésnek.

Ez a hölgy lassan 6 éve árulja termékeit ilyen módon.

– Csemegekukorica, sütőtök, halloween-tök, befőző paradicsom, kevés paprika, meg a kertben, ami gyümölcsök teremnek, burgonya, tehát ezeket a kerti növényeket áruljuk. Mennyiségben már lecsökkentettük a területet is, mert nagyon sok a befektetés, sok költséggel jár és nem térül vissza, mivel igen forró nyarak vannak, és mindent locsolni kell – ecsetelte a termelő.

Mint mondja, nála sosem okozott problémát az, hogy az út szélén árul, ép, egészséges gyümölcsöt és zöldséget kínál eladásra, sőt visszatérő vendégei is vannak.

Mindemellett hivatalos papírokkal rendelkezik, és KPM engedéllyel is, amelyet egyébként évente kell kiváltani.

A törvényességet, a nyugtaadási kötelezettséget, és a termékek származását egész évben vizsgálja a NÉBIH, de idén nyártól a célellenőrzés során ezúttal főként azt nézték, hogy az út szélén értékesített zöldségeken, gyümölcsökön – így például a paprika, alma, dinnye, vagy tök – mennyire tapadhat meg a szennyeződés, vagy por.

A szakemberek szerint sem tud olyan mennyiségű káros anyag rárakódni a termékekre, ami kimutatható lenne, azonban nem árt ezeket otthon is megtisztítani.


Tovább az archívumra