Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Bursa Hungarica

Bursa Hungarica

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Megjelent az idei Bursa Hungarica pályázat, melynek célja az esélyteremtés érdekében a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőfokú tanulmányainak támogatása.

A támogatás tanulmányi félévenként jár, az „A” típusú pályázat esetén 1 év viszonylatában, a „B” típus esetén pedig 6 egymást követő félévben, ami átlagosan 5-6, de akár 10 ezer forint is lehet. Az Ösztöndíjrendszerhez történő önkormányzati csatlakozás határideje, október elseje.

Még nem döntött a Gyöngyösi önkormányzat arról, hogy a 2015/2016-os ösztöndíjrendszerhez csatlakozik-e majd – mondta Hetzmann Szabina, igazgatóhelyettes, aki azonban hangsúlyozta: minden évben sikeres volt eddig a pályázat a városban.

– Népszerű volt az ösztöndíjrendszerhez való csatlakozás, illetőleg a pályázatok benyújtása. Közel 40 fő minden évben, aki „A” típusú pályázatra beadja a jelentkezését, illetőleg 3-4-5 fő 10 főig bezárólag, akik a „B” típusú, tehát a jelenleg érettségi előtt álló tanulók. Az is elmondható, hogy 30-35 fő az, aki átlagosan évente részesül ebben az önkormányzati támogatásban – részletezte.

Az előző évekhez hasonlóan idén több rászoruló fiatalnak segít így a tanulmányaiban az önkormányzat.

– Idén is az önkormányzat tervei szerint, mint az az előterjesztésben is szerepel javaslatként, 3 millió forintot tervez elkülöníteni a 2016. évi költségvetésében ezen cél megvalósítására. A pályázatok kiírásáról, a jelenlegi döntések meghozatalát követően az Egészségügyi Szociális és Lakásügyi Bizottság, mint szakbizottság fog dönteni – sorolta.

5000 forint a maximális összege az adható támogatásnak, melyet a Támogatáskezelő egészít ki a minisztérium részéről, ugyanennyi összeggel.

A pályázathoz mellékelni kell a hátrányos helyzetetekről szóló dokumentumokat, és egy igazolást az egy háztartásban élők egy főre eső havi nettó jövedelméről. A pályázatokat év végén bírálják el, és az érintettek leghamarabb tavasszal kaphatják meg a támogatást.


Tovább az archívumra