Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Ruszin nap

Ruszin nap

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A hétvégén kilencedik alkalommal rendezett Ruszin Nemzetiségi Napot a gyöngyösi Ruszin Önkormányzat. A hagyományosan minden év szeptemberében megtartott rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a ruszinság kultúrájára, hagyományaira. Ilyenkor rendre megkoszorúzzák II. Rákóczi Ferenc gyöngyösi szobrát is. Ezúttal népes kárpátaljai és vajdasági küldöttség jelenlétében történt meg ez.

Egy, a teljes kulturális napot megörökítő dvd-hez készül a felvétel Kedyk Annával. A kárpátaljai Nagyszőlősről érkezett népművész rendkívül érdekes néprajzi gyűjteményt hozott magával Gyöngyösre, de testvérével együtt elhozta az ott élő ruszinok dalait is.

A ruszin ételekről ezúttal is a gyöngyösiek gondoskodtak. Az elmaradhatatlan borscs és kukoricalepény minden látogatónak dukált. A gyöngyösi Ruszin Önkormányzat a kilencedik ruszin napon minden korábbinál erőteljesebb bemutatkozást tervezett. Ennek megfelelően sokkal több vendég is érkezett, mint eddig bármikor.

De eljöttek az országos ruszin önkormányzattól és más ruszin ajkú településekről is, továbbá képviseltette magát több civil szervezet és a Mátra Nyugdíjas Egylet Acélhang Népdalköre is, akik együtt hallgatták meg a Rákóczi szobornál Popovics Tibor történész gondolatait Rákóczi népéről, azaz a ruszinokról. A kárpátaljai Császlóc község kórusának és a vajdasági Muzslya népi zenekarának közös műsora után együtt helyezték el az emlékezés koszorúit. Gyöngyös város nevében Tatár László alpolgármester koszorúzott.

– Nagyon fontos ez a kérdés, mert Gy. városa hálaistennek én úgy tekintem, hogy a béke szigete, akár a felekezeti oldalon, akár a nemzetiségi, kisebbségi kérdéseket tekintjük. Külön öröm számomra, hogy a ruszin kisebbségi önkormányzat ilyen kiválóan működik – fogalmazott.

Paulik Antal, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Nemzetiségi Főosztályvezetője már a délutáni ünnepségen köszöntötte az egybegyűlteket. Hangsúlyozta: az elmúlt évek nemzetiségi ügyek szempontjából mozgalmas időszaka után most egy nyugalmas szakaszt élünk át, ami kedvez a közösségek épülésének.

– A magyarországi nemzetiségi politikában nem baj, hogy ilyen nyugalmas időszak van, hiszen a közösségeknek a léte azért sokkal biztonságosabbnak tűnik, illetve nyugodtabban tudnak programokat szervezni. Nyilvánvalóan, ha feszültségek lennének, akkor az visszahatna egyrészt a látogatottságára egy ilyen nemzetiségi napnak illetve bármilyen programoknak – vélekedett.

A cél, hogy a többségi nemzetből minél több embert meg tudjanak szólítani. Õket úgy lehet megnyernünk, ha a programokkal eléjük megyünk. A kárpátaljai dalokat előadó Kedyk Anna és Magdolna műsora is megmutatta: vannak olyan értékek, amelyeket érdemes lenne többekkel megismertetni.


Tovább az archívumra