Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szívférgesség

Szívférgesség

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az elmúlt években hazánkban is egyre gyakrabban diagnosztizálják kutyák és macskák szervezetében ezt a parazitát. Az akár halálos kimenetelű fertőzés szúnyogcsípéssel terjed, és könnyen elkaphatják a házikedvencek, így más betegségekhez hasonlóan ez esetben is fontos a megelőzés!

Egy egyszerű vérvétellel, vagy speciális gyorsteszttel is kimutatható a kutyák és macskák szívféreg-fertőzöttsége. Az élősködő lárvái szúnyogcsípéssel terjednek. Az első tünetek jelentkezéséig akár 6-8 hónap is eltelhet – mondja a szakember.

– Az elején jellegtelen tünetek vannak, amik alapján egy megfázásra, torokgyulladásra lehet gondolni. Az állat köhög, fáradékony meghajtás után. Ez attól függően, hogy mennyi féreg van az állatban, meg milyen stádiumban vannak, gyorsan romolhat, akár egy nagyobb terhelésre szívmegállás, illetve trombózis is kialakulhat. Ez az állat életébe is kerülhet – sorolta Lipovszky András állatorvos.

A megelőzés tehát fontos, de ha már megtörtént a baj, jó ha minél hamarabb fény derül a parazita jelenlétére. ugyanis a betegség korai stádiumában még gyógyítható.

– A dunakeszi kutyaiskolából, ahol a rendőrkutyákat képzik, onnan jött a megkeresés, hogy ha csak lehet, szűrjük meg az összes rendőrkutyát, mert ebben a kutyaiskolában 70%-os fertőzöttséget tudtak kimutatni tavaly, úgyhogy tavaly több rendőr megkeresett, az ő kutyáikat is megszűrtük, 1 kivételével mindegyik szívféreg pozitív volt – részletezte az állatorvos.

A szívférgesség körülbelül 3-4 éve jelent meg Magyarországon, így az első statisztikák is most készülnek. Az állatorvos azt mondja, a Mátra nem tartozik a súlyosan fertőzött területek közé, a problémával főként azok találkoznak, akik tavak környékére járnak, vagy a mediterrán országok valamelyikében nyaraltak kedvencükkel.


Tovább az archívumra