Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Újjászületés zenével

Újjászületés zenével

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Budapesti Fesztiválzenekar Újjászülető zsinagógák címmel indított 2014-ben sorozatot az elhagyott zsinagógák megmentéséért. A sorozat csütörtök este Gyöngyösön folytatódott, ahol az időzítés kitűnőre sikerült, hiszen ezen a napon jelentették be hivatalosan is, hogy a gyöngyösi hitközség az idei költségvetésből 100 millió forintot kap a templom megvásárlására illetve az Együttélés Háza projekt elindítására, valamint további 5 millió forintot a temető rendbehozatalára.

A Budapesti Fesztiválzenekar és az Egységes Magyar Izraelita Hitközség együttműködésében indult programsorozatban koncertre és beszélgetésre várják az érdeklődőket a vidéki zsinagógákba. Így volt ez legutóbb Nagykanizsán, Mezőcsáton és Pápán is. A gyöngyösi hangversenyen Seiber Mátyás, Puccini, Sosztakovics, Kovács Béla és Jávori Ferenc művei hangzottak el, a zsinagógákról pedig Köves Slomó vezető rabbi tartott előadást. A zsinagógakoncerteket Fischer Iván zeneigazgató és Köves Slomo rabbi azért indították útjára, hogy a zsidó-keresztény együttélés hagyományait minél szélesebb körben megismertessék.

A Fesztiválzenekar ingyenes koncertjére előzetesen mintegy 250-en regisztráltak, de több mint 350-en jöttek el meghallgatni őket. Weisz Péter hitközségi elnök ez előtt a közönség előtt jelentette be, hogy megkapták a kormány támogatását az Együttélés Házára.

Az épület megvásárlását követően elindulhat a végleges tervek elkészítése és a templom körüli pavilonok elbontása. A zsinagógai rendezvényeket viszont ezután is szeretnék folytatni, s minél több, a mostanihoz hasonlóan teltházas koncertet tartani. Reményeik szerint a hely Gyöngyös város egyik kulturális és szellemi központjává válhat másfél-két éven belül.


Tovább az archívumra