Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Holdfogyatkozás

Holdfogyatkozás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ritka égi jelenségnek lehetünk szemtanúi Szeptember 28-án hajnalban. Szuperholddal egybekötött teljes holdfogyatkozást figyelhetünk meg, ha sokáig ébren maradunk.

Ez azt jelenti, hogy a Hold közelebb kerül a Földhöz, így nem csak nagyobbnak, de fényesebbnek is látjuk az égitestet. Mivel a teljes fogyatkozást hajnali öt óra környékén észlelhetjük, a helyi csillagász kör nem biztos, hogy kitelepül, viszont kéthetente több távcsővel várja a lakosokat a városban az égbolt fürkészésére.

Még a csillagokat is lehozza az égről ez a lencsés távcső, amelyet a helyi Csillagász Kör használ az égbolt megtekintésére. Hamarosan szükség is lesz rá, hiszen szuperholddal egybekötött teljes Holdfogyatkozást figyelhetünk meg. Szeptember 28-án hajnalban lesz érdemes az égre tekinteni, 3 óra hét perckor már látható lesz az égi jelenség.

Szuperholdról pedig akkor beszélünk, ha a Hold ellipszis alakú pályáján haladva a legközelebb ér a Földhöz. Kaszab Dénes szerint azonban ez látványban nem fog mást mutatni.

Kaszab Dénes

Ezeket a képeket a Csillagász Kör készítette egy korábbi Holdfogyatkozásról. Aki viszont most vasárnap sokáig fent marad, vagy hétfőn korán kel, érdemes lesz az égre tekintenie, hiszen legközelebb 2033-ban esik egybe holdfogyatkozás és szuperhold. Teljes Holdfogyatkozást viszont jövőre is láthatunk Magyarországról.


Tovább az archívumra