Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nyilvános a földterületek listája

Nyilvános a földterületek listája

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Mától nyilvános, hogy melyik földeket értékesíti az állam Heves megyében. A gazdák november 15-étől december 31-ig licitálhatnak a nemzeti földalapkezelő tulajdonában lévő termőföldekre. Heves megyében a gyöngyösi, hatvani és a bélapátfalvai járásban több mint 5000 hektár földet értékesít az állam.

Mától nyilvánosak és a helyi önkormányzatoknál megtekinthetőek, hogy mely földterületeket bocsájt árverésre a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet. Heves megyében összesen 5122 hektár termőföldet értékesítenek, ebből a legnagyobb összefüggő terület 128 hektár.

– A megyében elsődlegesen a Nógrád megyével határos földeket bocsájtjuk árverésre, tehát a gyöngyösi járást érintő, a hatvani járást érintő illetve a bélapátfalvai járást érintő termőföldek kerülnek először árverésre november 15-től. Tehát felhívom a figyelmét mindazon érintetteknek, akik Gyöngyös környékén laknak, hogy figyeljenek! – mondta dr. Pajtók Gábor megyei kormánymegbízott.

Az eladásra kerülő földek árait Heves megyében viszonylag magasan határozta meg az Nemzeti földalapkezelő, hektáronként egy millió forint közeli összegre kell számítaniuk a gazdáknak.

– Ezeknek a földeknek az árait a jelenlegi forgalmi érték fölött tíz százalékkal határozta meg az NFA. Heves megyében elég vastagon fogott a ceruzájuk, mi javasoltuk, hogy ezt egy picit tekintsék át, mert azért annak is volna értelme, hogy olyan áron jussanak földhöz a gazdák, amik reálisak – vélekedett a kormánymegbízott.

Székely Zoltán az agrárgazdasági kamara heves megyei elnöke elmondta – fontos tudni, hogy a három hektár fölötti területeket nyílt, míg a három hektár alattiakat zárt árverésen értékesítik.

– A gazdának egy zárt borítékban a megfelelő nyomtatványon, ami kint van az NFA honlapján, kell ajánlatot tenni. Tehát egy összeget megjelöl a gazda, ami számára elfogadható ár lenne. Abban az esetben, ha nincsen több ajánlat tevő, akkor az övé lesz, abban az esetben pedig ha többen vannak a legmagasabb árat ajánló gazdáé lesz a földterület – ismertette.

A licitálásokon azok a földművesek vehetnek részt, akik 300-nál kevesebb termőfölddel rendelkeznek és a megvásárolandó terület 20 kilométeres körzetében élnek. Az árverések november 15-én kezdődnek és december 31-ig tartanak.


Tovább az archívumra