Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Gazdasági kapcsolat

Gazdasági kapcsolat

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Reményteljes tárgyalásokat folytatott a kazahsztáni Zsetiszaj, és Gyöngyös városa a napokban, mindezt annak apropóján mondta Hiesz György polgármester, hogy egy 4 fős delegáció érkezett városunkba, akik főként a térség gazdaságának legfontosabb szereplőivel ismerkedtek meg. A kapcsolat 2011-re nyúlik vissza, és most egy gazdasági kapcsolat kialakításán dolgoznak az érintettek. A delegáció elsősorban élelmiszeripari cégek iránt érdeklődött, akik péntekig maradnak Gyöngyösön.

Kazah népviseletben a város vezetői – így köszönték meg a delegáció tagjai a szívélyes fogadtatást, akik azért érkeztek Gyöngyösre, hogy a meglévő kapcsolatokat a gazdaság területére is kiterjesszék a jövőben.

Már második alkalommal látogatnak el hozzánk, Faragó László korábbi polgármester meghívására 2011-ben jártak nálunk először.

Zsetiszaj városában hatalmas termőterületek vannak, évente kétszer is betakarítják a zöldségeket, gyümölcsöket, feldolgozni viszont nehezen tudják, ezért az 5 nap alatt főként olyan környékbeli vállalkozásokhoz látogattak el, amelyek ezen a területen eredményesek.

A partnerek az első napon egy gyöngyösi borászattal ismerkedtek meg, ahol tiszteletét tette Galimzhan AMIROV Nagykövet-tanácsos is, aki szerint a kazah-magyar kapcsolat magas szinten jár.

– Az, hogy a kazah delegáció, „Maktaralsz” megyéből ide látogatott, azt jelenti, hogy a kazah-magyar kötelék még szorosabb lehet, hiszen minél több területen tudunk kapcsolatot létesíteni a jövőben – mondta Galimzhan Amirov követségi tanácsos.

A sajtótájékoztató alkalmával Hiesz György polgármester elmondta: a napokban tárgyalásokat folytattak, és remélik, hogy a jövőben egy jól működő gazdasági kapcsolatot tudnak majd kialakítani.

– Óriási mennyiségű termékfeleslegük van, olyan jó minőségű termékekkel, amit esetleg közösen az Európai Unió, vagy az orosz piacokon értékesítve, Gyöngyös-Gyöngyös környéki cégeknek, elsősorban élelmiszeripari, gépgyártól, palackozó gép, sortöltő gépsorok, hűtőházak érdekelték őket. Lehet, hogy ez egy komoly üzleti kapcsolatot jelent a környéknek is – sorolta.

Nem csak nekünk, de Zsetiszaj városának is nagyon fontos ez a kapcsolat, hiszen nemrégiben egy kormányprogramot indítottak el- hangsúlyozta a képviselő-testület titkára.

– A kazah köztársasági elnök, Nurszultan Nazarbajev adókedvezményekkel, vissza nem térítendő támogatásokkal segíti a kis-és középvállalkozókat, annak érdekében, hogy a termékek feldolgozása Kazahsztán területén maradjon, és ezután már mehet az értékesítés külföldre – mondta Assauov Adilkhan.

Konkrét tervek előreláthatóan tavasszal lesznek, ugyanis egy gazdasági szakemberekkel kiegészült gyöngyösi delegáció utazik majd Zsetiszajba.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:53
William Ricketts emlékhelye - dokumentumfilm
10:05
Reklám
10:08
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
10:21
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Mesemondó - Pinocchio 1. rész
18:13
Vidróczki gála 2019 - Szűcsi Gömbőc - Magyarbődi táncok
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:06
Reklám
19:09
Kápolnapuszta - Bivalyrezervátum - dokumentumfilm
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Azerbajdzsán
20:11
Reklám
20:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság