Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kilép, belép

Kilép, belép

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A korábban kilépett két település közül Gyöngyöspata már ismét tagja, Gyöngyössolymos pedig jövő év január elsejétől lesz tagja a Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulásnak. Kisnána viszont most döntött úgy, hogy tagságát megszünteti, és kilép a társulásból. Többek között ezt tárgyalták meg a települések vezetői a mai kistérségi ülésen, amelyen bemutatkozott a helyi TDM, és a települések csatlakozási lehetőségeiről adtak tájékoztatást.

A törvényi előírásoknak megfelelően költségvetés módosítást és méltányossági kérelmeket tárgyaltak meg a települések vezetői a mai kistérségi ülésen. Szó esett egy új pályázat kiírásáról is, hiszen a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ igazgatói mandátuma ez év végén lejár, a benyújtott pályázatokat a bizottság közösen fogja átnézni.

Ahogyan a korábbi ülésen egy újonnan csatlakozott települést, Gyöngyöspatát köszöntötték, most Gyöngyössolymos döntött úgy, hogy ismét tagja lesz a Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulásnak. Hiesz György polgármester szerint a tagság rengeteg előnnyel jár a községek számára, ezért is üdvözli, ha újabb településsel bővül a társulás. Kisnána viszont most a kilépését jelentette be anyagi okokra hivatkozva.

– Gyöngyös az a település, ami a létszámánál fogva minden szolgáltatást kötelező adni a lakosságnak, amit a törvény előír. A kistelepüléseknél viszont nagyon sok szolgáltatás nem kötelező. A társuláson belül viszont nagyon jutányosan megkapja ezeket a szolgáltatásokat – fogalmazott Hiesz György polgármester.

A kistérségi ülésen a települések orvosi ügyeleteinek helyzetét is tárgyalták. Gyöngyösön 24 órás, vidéken pedig 16 órás orvosi ügyelet működik, ám az orvoshiány miatt egyre nehezebb helyzetbe kerülnek az ügyeletek. A testület a probléma megoldására már júniusban döntést hozott.

– Megemeljük a díjat, a térítési díjat, amit az orvosnak tudunk hétvégére vagy éjszakára fizetni. Ez már most szeptembertől életbe lépett, illetve visszamenőlegesen majd júniustól egy emeltszintű díjat tudunk az orvosoknak fizetni, reméljük, hogy ez, egy picit segít ezen a rossz helyzeten – tette hozzá a polgármester.

Az ülés végén a Gyöngyös-Mátra TDM is bemutatkozott. A most, több mint hetven tagot számláló Egyesület szeretné, ha minden mátrai település csatlakozna hozzájuk és közösen dolgoznának azon, hogy térségünk magabiztosan tartsa a harmadik leglátogatottabb térség címet, vagy még előrébb kerüljön az országos listán.


Tovább az archívumra