Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Edénybe, vagy zsákba!

Edénybe, vagy zsákba!

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nem szállítja el az ömlesztett zöld hulladékot a Közszolgáltató a közterületekről. Csak azokat szállítják el, amelyeket elkülönítve edényben vagy hulladékgyűjtő zsákban helyeznek ki a lakók. A jövő évtől viszont a hulladékgyűjtő zsák ilyen célú használata is megszűnik, akkortól a zöldhulladék kizárólag zárt edényben helyezhető ki a közterületre. Aki elől nem vitték el az ömlesztett hulladékot, korlátlan mennyiségben ingyenesen helyezheti el azt a Szennyvíztisztító Telep bejáratánál a zöldgyűjtő konténerekben.

Szinte a vadonban érzi magát ez a macska, annyi a zöldhulladék a ház előtt. 2015. július elsejétől a hatályos jogszabályi előírások értelmében, így ömlesztve már nem szabad a zöldhulladékot közterületre kihelyezni, ugyanis a Közszolgáltató ezt nem szállítja el. Jelenleg a lakosságnál keletkező zöldhulladékot elkülönítetten, edényben vagy hulladékgyűjtő zsákban kell kihelyezni. Akinek nincs meg az ehhez szükséges tároló, a városi Szennyvíztisztító Telep bejáratánál elhelyezett zöldgyűjtő konténerekben, korlátlan mennyiségben, ingyenesen kiteheti.

– Amikor a kék kukákat megkaptuk, akkor is mondta a Közszolgáltató, hogy ad egy matricát, hogy a régi kukára azt ráragasztva a zöldhulladék kihelyezésére megfelelő legyen. Különösebb matricázás nélkül is bármilyen megmaradt, régi edényben ki lehet tenni a zöldhulladékot. Egy a fontos, hogy ömlesztve ne kerüljön ki a közterületre – fogalmazott dr. Szemes Paula környezetvédelmi főelőadó.

2016. január elsejétől az edényeken kívül csak biológiailag lebomló zsákban helyezhető ki a zöldhulladék, ilyen zsákot azonban a Közszolgáltató egyelőre nem tud biztosítani.

– Gyöngyösön ezt most nem tudjuk igénybe venni, illetve január elsejétől nem dogjuk tudni igénybe venni. A Közszolgáltató azonban megígérte, hogy folytatja a keresgélést, és megpróbál olyan anyagból készült zsákot találni, ami a szennyvíztelep komposztálásában lebomló – mondta Szemes Paula.

A zöldhulladék eltávolítására a komposztálás is megfelelő. Ahogyan korábban, az önkormányzat jövőre is szeretne pályázni komposztedények beszerzésére, ha ez sikerül, ismét több család kaphat ingyen ilyen edényeket. A komposztálásról részletesebben a gyöngyös.hu oldalon lehet tájékozódni.


Tovább az archívumra