Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Rákkeltő?

Rákkeltő?

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Rákkeltőnek titulálta az ENSZ Egészségügyi Világszervezete egy jelentésében a kolbászt, a szalonnát és a vörös húsokat is. A hír az egész világot sokkolta, hiszen szinte az összes ország kereskedelmét befolyásoló információról van szó.

Rákkeltő-e a vörös hús, illetve az egyéb füstölt húskészítmények? Ez a kérdés foglalkoztatja a húsvásárlókat napjainkban. A WHO jelentése szerint, ha valaki szalonnát vagy sonkát eszik, egészségét oly mértékben veszélyezteti, mintha például dohányozna. A jelentés arra is kitér, hogy valószínűleg a vörös húsok is rákkeltőek, de egyelőre nem gyűlt össze elég bizonyíték ennek igazolására. Ugyanakkor a WHO azt is hozzátette, hogy a húsok rendelkeznek az egészségre nézve pozitív hatásokkal is.

A gyöngyösi húsboltokban sincs észrevehető változás a jelentés napvilágra kerülése óta.

– Nincs érezhető változás, szerintem nem foglalkoznak vele az emberek. A mai világban már minden rákkeltőnek van kikiáltva, tehát igazából nem foglalkoznak vele – mondta Tóth Zoltán, egy gyöngyösi húsipari vállalkozás tulajdonosa.

A rákkutatók véleménye szerint nem csak a húsfogyasztás befolyásolja a betegségek kialakulását, valamint az általunk megkérdezett háziorvos is azt emeli ki: a mértékletesség és a változatosság rendkívül fontos étkezéseink során.

– Nem a hússal, és nem a húsfélékkel volna a baj, ha ezt azt vesszük, hogy rákkeltő, tehát nem az a rákkeltő, hanem azok a konyhatechnikai dolgok, amik esetleg rákkeltő hatásúvá tehetik. Tehát az agyon grillezett, agyon sütött, tehát grillen agyon sütött, faszénfüsttel megfüstölt húsok, ezért lett bajuk a kolbásszal, amit szintén füsttel tartósítanak – sorolta dr. Nagy Éva háziorvos.

A magyar kormányzat igyekszik minden módon cáfolni a híreket, hiszen korábban, amikor egészségtelennek kiáltották ki a disznóhúst, csökkent a sertéshús fogyasztása országunkban.

– Azt gondoljuk, hogy aki jó minőségű sertéshúst, vagy jó minőségű, valóban jó minőségű vörös húsokból készült termékeket fogyaszt, annak nem gondoljuk, hogyha ezt mértékletesen teszi, akkor lenne baja. Ezeknek a termékeknek, azt gondoljuk, hogy a magyar családok asztalán van helyük – hangsúlyozta Zsigó Róbert.

Az államtitkár hozzá tette: a félreinformálás nem csak a húsfogyasztóknak, de a termelőknek, sőt a magyar gazdaságnak is nagy károkat okozhat.


Tovább az archívumra