Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Ingyenes szűrések

Ingyenes szűrések

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ingyenes szűréseken vehetnek részt a gyöngyösi lakosok a képviselő-testület döntése értelmében. A testület most először szervez ilyen akciót, melyre a költségvetésből másfél millió forintot különítettek el. A kampányhoz 10 háziorvos csatlakozott, akik novembertől decemberig egy- egy szombati napon vállalták a szűrések elvégzését. A program keretében idén a kisgyermekes anyukák részére tanácsadást is szerveznek. Az akcióval szeretnének hagyományt teremteni.

Hallásvizsgálat, neuropáthia, vagyis a perifériás idegeket érintő károsodás szűrése, és oxigén-telítettség vizsgálat. Dr. Nagy Éva háziorvos december 12-én várja ingyenes szűrésekre a lakosokat.

A gyöngyösi képviselő-testület döntése értelmében november és december között mintegy, másfél millió forintból támogatják a vizsgálatokat. A cél a megelőzés, és szeretnék, ha a szűrések után szükség esetén további célzott vizsgálatokon is részt vennének a páciensek. A programhoz a gyöngyösi háziorvosok többsége csatlakozott.

– Tízen vállalták, hogy szombati napokon, novembertől december 14-ig egy-egy alkalommal szűrővizsgálatot tartanak. Lényeges, hogy bárki mehet ezekre a szűrővizsgálatokra, nem muszáj abba a körzetbe, másik felnőttorvoshoz is mehet az állampolgár – mondta Horváth Gábor igazgató.

Többféle szűrést is kérhetnek a gyöngyösiek, például D-vitamin szűrést,alsó végtagi verőér vizsgálatot és itt, Dr. Nagy Éva rendelőjében például hallásvizsgálaton is részt vehetnek. A háziorvos azt mondta: próbált olyan szűréseket választani, amelyeket nem mindennap vehetnek igénybe a betegek a rendelőkben.

– Olyat próbáltam, ami a mindennapokban itt, az alapellátásban mi nem csinálunk. Oxigénszint-mérés, hallásszűrést, meg a perifériás ideggyengeségnek a mérését – sorolta dr. Nagy Éva háziorvos.

Dr. Nagy Éva várhatóan a férfiak prosztatabetegségének vizsgálatához szükséges PSA- szint mérést is elvégzi majd.

Két háziorvos már lebonyolította az általa vállalt szűréseket, Dr. Faragó Tibor telefonon elmondta: sikeres volt a program, több mint 20 páciens érkezett hozzá.

A város az ingyenes szűréseken kívül a kisgyermekes anyákat is támogatja pszichológiai,- és logopédiai tanácsadással. Reményeik szerint a programot jövőre más szolgáltatásokkal is kibővíthetik.


Tovább az archívumra