Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Göncz Árpádra emlékeztek

Göncz Árpádra emlékeztek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Göncz Árpád pénteki temetése után Gyöngyösön is megemlékeztek a rendszerváltást követő első köztársasági elnökről. Az ’56-os emlékműnél Hiesz György polgármester mondott beszédet, majd az önkormányzat tagjaival együtt lerótta kegyeletét a 94 éves korában elhunyt Göncz Árpád előtt.

Már a megemlékezés előtt többen elhelyezték mécseseiket Göncz Árpádra emlékezve az ’56-os emlékműnél. Hiesz György polgármester beszédében felidézte az egykori köztársasági elnök életének legjelentősebb pillanatait, majd arra emlékeztetett, hogy sokak számára példaként szolgálhat Göncz Árpád erkölcsi és politikai felfogása is.

– Nagyon sokan és sokféleképpen vélekednek ma Göncz Árpádról, de azt hiszem, hogy közvetlen személyisége, rendkívüli nyitottsága, megalkuvás nélküli kikezdhetetlen erkölcsi tartása mindnyájunknak példaként kell, hogy álljon – fogalmazott.

Hiesz György beszéde során Göncz Árpádtól származó idézetekkel jellemezte az ’56-os forradalmár, politikus, köztársasági elnök politikai hitvallását, köztük felidézte utolsó nyilatkozatainak egyikét is.

– Amit kellett megtettem idejében. Ez nem jelenti azt, hogy a mai történésekről ne lenne véleményem. Demokráciáról, állampolgári jogokról, kötelességről, politikai jogokról, kötelezettségről, kisebbségről, többségről, toleranciáról, felelősségről ugyan azt gondolom, mint egész életemben – idézte a néhai köztársasági elnököt a polgármester.

Az ünnepi megemlékezést követően Hiesz György polgármester, Tatár László és Kévés Tamás alpolgármesterek valamint az önkormányzat tagjai is lerótták kegyeletüket a néhai köztársasági elnök előtt.


Tovább az archívumra