Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Élő népművészet

Élő népművészet

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Arany oklevéllel és különdíjjal jutalmazták Fiser Józsefné hímzőt, népi iparművészt a XVI. Országos Népművészeti Kiállítás alkalmával a közelmúltban. A Néprajzi Múzeumban 11 munkáját lehet megtekinteni az alkotónak egészen jövő márciusig. Az Élő Népművészet országos kiállítás a hetvenes években indult útjára azzal a céllal, hogy a tradíciót, a hagyományt átadják a modern kornak.

„A népművészetet tanulni kell, csinálni kell, és az majd ápol minket.” – Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató szavait idézte Fiser Józsefné hímző és népi iparművész, aki a nemrégiben megrendezett Élő Népművészet Országos Népművészeti Kiállításon 11 alkotásával pályázott és

– Az 5 év eltelt anyagát, amit az 5 évben pályázatokon, vagy egyszerűen zsűrizésen megjelenítettünk, azokat a munkákat kellett ide beadni. Nekem 11 munkám van most itt és két kategóriában lettem díjazott, viselet kategóriában aranyoklevelet kaptam, és a hímzés kategóriában a NESZ különdíját – sorolta.

Fiser Józsefné gyermekkora óta foglalkozik a népművészettel, mint mondja, beleszületett, hiszen édesanyja is maga varrta a ruhákat.

Egyes darabokat több hónapon keresztül készít, a fáradtságos munka viszont nem tántorítja el az újabb tervektől, és egy-egy ilyen elismerés még nagyobb lendületet ad neki a jövőben.

– Mindenképp nagy-nagy elismerés a szakma elismerése, a munkánk elismerése. Azért ebben nagyon sok álmatlan éjszaka, tervezés, és küszködés van, mire az ember 11 munkát 5 év alatt megcsinál, főleg hímzésben. Vannak olyan hímzések, amit 7 hónapig hímezek, egy lakásbelsőt, például palóc ágyat, ami 5 darabos – mondta.

Ma már újra divatba jött a viseleteken feltüntetett hímzés, a kötés, vagy a horgolás, különböző szakköröket indítanak azok számára, akik szeretnék megőrizni hagyományainkat, igaz már modernebb formában.

Az alkotó már újabb munkákon dolgozik, hiszen jövőre 2 országos pályázaton is szeretné megmérettetni magát, Békéscsabán és Mezőkövesden.


Tovább az archívumra