Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Tovább gyűjtik

Tovább gyűjtik

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az év elejétől november negyedikéig közel 400 ezer illegális határátlépő érkezett Magyarországra. Heves megyét ugyan eddig nem érintette a menekülthullám, a Fidesz mai sajtótájékoztatóján azonban megtudtuk: nem csak a rendőrségnek, hanem az önkormányzatoknak és például a Németországba exportáló cégeknek is nagy károkat okozhatnak a menekültek. A párt év végéig folytatja a kötelező betelepítési kvóta elleni aláírásgyűjtését.

Míg 2012-ben összesen 6800 ember lépte át illegálisan a magyar határt, addig idén novemberig ez a szám elérte a 390 ezret. A Fidesz mai sajtótájékoztatóján elhangzott: a kormány eddig is az ország védelmében hozott intézkedéseket, és célja továbbra is ez marad. A kvótarendszer kiépítése a képviselők szerint nem megoldás lenne, hanem meghívót jelentene más nemzetiségeknek is. A betelepítési kvóta ellen a párt országos aláírásgyűjtést indított.

– Felhatalmazást szeretnénk kérni a kormány részére, hogy fellépjen Brüsszelben, hogy az Európai Unió ne egy képlet alapján kötelező kvótarendszerbe ossza le a migránsokat, és legyen kötelező átvállalás – mondta Szabó Zsolt államtitkár.

Nyitrai Zsolt, a Fidesz megyei elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: más országok különböző intézkedései nem váltották be a hozzáfűzött reményeket, ezért határozottan ellenzik a hasonló intézkedések kötelező bevezetését.

– Volt olyan ország, ez Németország, ahol használaton kívüli ingatlanokat, kereskedelmi ingatlanokat egész egyszerűen kvázi államosították, és oda költöztették be a menekülteket, volt ahol pedig tornatermekben helyezték el őket, azt gondolom, hogy egyik sem lenne jó itt Heves megyében – vélekedett.

Nyitrai Zsolt hozzátette: Ausztriában pedig tartományi kvótát vezettek be, vagyis az országba beáramló menekült-tömeget egy településnek kell befogadnia. A Fidesz úgy látja: beláthatatlan következményei lennének, ha befogadnánk azokat a menekülteket, akik Németországba szeretnének eljutni, vagy oda visszamenni. Horváth László a Fidesz Heves megyei alelnöke azt mondja: Ez megnehezítené a gazdaság napi működését.

– Nyilván Ausztria, ha már kitoloncolta őket, vagy Németország, ha kitoloncolta őket, akkor nem akarná őket megint visszakapni, tehát olyan szigorításokat léptetnének életbe a határaikon, kimondhatjuk, hogy valamiféle kerítést csinálnának, megszigorítanák a határátkelési pontokon a közlekedést, ez a magyar gazdaság számára rendkívül hátrányos lenne – jegyezte meg a párt megyei alelnöke, országgyűlési képviselője.

Horváth László hozzátette: ugyan a megyénket még nem érinti a menekültválság, viszont ha a térségbe is be kellene fogadnunk a migránsokat, az önkormányzatok terhei megnőnének, és nehezebb lenne a megyei rendőrkapitányság dolga is, de az idegenforgalom is jelentősen csökkenne.

A párt év végéig folytatja aláírásgyűjtési akcióját, a gyöngyösi választókerületben 56 településen telepítettek aláírásgyűjtő pontokat.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:52
Zongoraavató hangverseny (részlet)
10:06
Reklám
10:09
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:35
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Luther Márton élete 1. – Miből lesz a cserebogár? - rajzfilm sorozat
18:15
Molnár Dániel - Maradj velem
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:05
Reklám
19:07
Szigetmonostor a béke szigete - dokumentumfilm
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat – Malaysia 1. rész
20:11
Reklám
20:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság