Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Tovább gyűjtik

Tovább gyűjtik

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az év elejétől november negyedikéig közel 400 ezer illegális határátlépő érkezett Magyarországra. Heves megyét ugyan eddig nem érintette a menekülthullám, a Fidesz mai sajtótájékoztatóján azonban megtudtuk: nem csak a rendőrségnek, hanem az önkormányzatoknak és például a Németországba exportáló cégeknek is nagy károkat okozhatnak a menekültek. A párt év végéig folytatja a kötelező betelepítési kvóta elleni aláírásgyűjtését.

Míg 2012-ben összesen 6800 ember lépte át illegálisan a magyar határt, addig idén novemberig ez a szám elérte a 390 ezret. A Fidesz mai sajtótájékoztatóján elhangzott: a kormány eddig is az ország védelmében hozott intézkedéseket, és célja továbbra is ez marad. A kvótarendszer kiépítése a képviselők szerint nem megoldás lenne, hanem meghívót jelentene más nemzetiségeknek is. A betelepítési kvóta ellen a párt országos aláírásgyűjtést indított.

– Felhatalmazást szeretnénk kérni a kormány részére, hogy fellépjen Brüsszelben, hogy az Európai Unió ne egy képlet alapján kötelező kvótarendszerbe ossza le a migránsokat, és legyen kötelező átvállalás – mondta Szabó Zsolt államtitkár.

Nyitrai Zsolt, a Fidesz megyei elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: más országok különböző intézkedései nem váltották be a hozzáfűzött reményeket, ezért határozottan ellenzik a hasonló intézkedések kötelező bevezetését.

– Volt olyan ország, ez Németország, ahol használaton kívüli ingatlanokat, kereskedelmi ingatlanokat egész egyszerűen kvázi államosították, és oda költöztették be a menekülteket, volt ahol pedig tornatermekben helyezték el őket, azt gondolom, hogy egyik sem lenne jó itt Heves megyében – vélekedett.

Nyitrai Zsolt hozzátette: Ausztriában pedig tartományi kvótát vezettek be, vagyis az országba beáramló menekült-tömeget egy településnek kell befogadnia. A Fidesz úgy látja: beláthatatlan következményei lennének, ha befogadnánk azokat a menekülteket, akik Németországba szeretnének eljutni, vagy oda visszamenni. Horváth László a Fidesz Heves megyei alelnöke azt mondja: Ez megnehezítené a gazdaság napi működését.

– Nyilván Ausztria, ha már kitoloncolta őket, vagy Németország, ha kitoloncolta őket, akkor nem akarná őket megint visszakapni, tehát olyan szigorításokat léptetnének életbe a határaikon, kimondhatjuk, hogy valamiféle kerítést csinálnának, megszigorítanák a határátkelési pontokon a közlekedést, ez a magyar gazdaság számára rendkívül hátrányos lenne – jegyezte meg a párt megyei alelnöke, országgyűlési képviselője.

Horváth László hozzátette: ugyan a megyénket még nem érinti a menekültválság, viszont ha a térségbe is be kellene fogadnunk a migránsokat, az önkormányzatok terhei megnőnének, és nehezebb lenne a megyei rendőrkapitányság dolga is, de az idegenforgalom is jelentősen csökkenne.

A párt év végéig folytatja aláírásgyűjtési akcióját, a gyöngyösi választókerületben 56 településen telepítettek aláírásgyűjtő pontokat.


Tovább az archívumra