Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Mentális gondozás

Mentális gondozás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A mentális gondozás részeként, ismeretterjesztő előadást tartottak az Idősek Bentlakásos Otthonában. Első alkalommal Gyöngyös város történetével, értékeivel ismerkedhettek meg a lakók, akik a jövőben 24 másik település repertoárját tekinthetik majd meg. A megújult közösségi térben néptánc és gasztronómiai nap is várja majd az érdeklődő szépkorúakat.

Egy 250 négyzetméteres közösségi térrel tudták kibővíteni az Idősek Bentlakásos otthonát a közelmúltban – ez volt az a lépcsőfok, amely a kórházi hangulatot, szociális otthoni hangulattá alakította át – mondja Maka Piroska, intézményvezető, aki hozzátette: ezzel a mentális gondozásnak, és az intézményen belüli idősgondozásnak újabb lehetőségei nyíltak meg.

Az idős embernek a gyökerei, a kapcsolatai, legalább ugyanolyan fontosak, mint a fiatalabb korosztálynak. Ezért most az intézmény dolgozói a járás 25 települését fogadják egy-egy kiállítás és részvétel erejéig.

– A lakóinknak a nagy része, 95 %-a, Gyöngyös járás településeiről érkezik ide, ezáltal törekszünk arra, hogy azok az emberi kapcsolatok, amelyeket annak idején, azokban az otthonokban, abban a környezetben ők megéltek, szomszédokkal, barátokkal, ismerősökkel, ,azoknak a leszármazottaival,ezek is megerősítést nyerjenek az ilyen találkozások alkalmával – mondta Maka Piroska, a KHSZK igazgatója.

Ezek a foglalkozások a mentális leépülés, dementálódás megelőzésében, lelassításában nyújtanak nagy segítséget. Az otthon lakóiban azt szeretnék erősíteni, hogy ők fontosak annak a közösségnek, ahonnan eljöttek.

– A hidakat sohasem szabad felégetni magunk mögött. Nyilván aki idekerül, nem feltétlenül úgy kerül ide, hogy a saját akaratából, és mi erre készülünk. Az is lehet, hogy a kezdeteknél szándékosan lezárja ezt a hidat, arra kell figyelni a mentális gondozás során, hogy ezen a hídon vissza lehessen menni – vélekedett az igazgató.

A lakók már 2 hete készültek az első előadásra, amely Gyöngyös történetét ölelte fel, Lovász Béláné helyismereti gyűjteményvezető közreműködésével. Patócs Sándorné az idős otthon lakója azt mondja, sok emléke van a városról, és kötődik hozzá.

– Én már régen itt lakom, a szüleim, a nagyszüleim, és én szeretem ezt a várost, akárhova megyek, mindig visszavágyok Gyöngyösre – mondta.

A következő hetekben, egy népdalénekes, és a Vidróczky Néptáncegyüttes repertoárját tekinthetik meg a lakók, záró programként pedig egy gasztronómiai napon vehetnek majd részt.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A hétfői adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális - hírek röviden
09:02
Mesemondó - Pinocchio 1. rész
09:13
Vidróczki gála 2019 - Szűcsi Gömbőc - Magyarbődi táncok
09:17
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Nézőtér - kulturális magazin
10:06
Reklám
10:09
Kápolnapuszta - Bivalyrezervátum - dokumentumfilm
10:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Azerbajdzsán
11:11
Reklám
11:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Mesemondó - Pinocchio 2. rész
18:13
Vidróczki gála 2019 - Vidróczki Néptáncegyüttes - Kalocsai mars és friss részlet
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Fogadóóra 1. rész – közéleti magazin
19:02
Reklám
19:05
Fogadóóra 2. rész – közéleti magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Moziklip - mozi magazin - ismétlés
19:59
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
20:12
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság