Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Változó éghajlat

Változó éghajlat

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nagy Balázs geográfus volt a vendége az Akadémiai esték legutóbbi előadásának. Az akadémikus antarktiszi kutatásainak körülményeiről és a jelenleg is zajló klímaváltozás hatásairól tartott előadást. Az egyetemi docens szerint a jégréteg az utóbbi időben fogy a földrészen, de ez a korábbi évezredekben többször is előfordult már, a klímaváltozást pedig nem kell megakadályozni, mert az természetes folyamat, az ember által okozott hatásokat viszont meg kell szüntetni.

A klímaváltozás során jelenleg a felmelegedés időszakában vagyunk, de az évezredek során ez sokszor megtörtént már. Ezt Nagy Balázs mondta az Akadémiai esték előadásán. A geográfus antarktiszi munkája során, azokat az úgynevezett oázisokat kutatja, ahol eltűnik a felszíni jégrétek és annak helyén megtelepül az élővilág.

– Ezeken a helyeken egyelőre nő a víz mennyisége az olvadás hatására, de ez át fog csapni évtizedes távlatban, vagy emberöltő távlatban egy erős szárazodásba. Tehát most kedvezőek a feltételek ahhoz, hogy az állatvilág, a növényvilág megtelepedjen, de ez átmegy elég gyorsan majd egy szárazodásba, amikor az örök fagy olyan mértékben elfogy, hogy eltűnik az a jég is, ami a törmelékben van – sorolta Nagy Balázs geográfus.

Az akadémikus szerint a felmelegedés miatt fogy az antarktiszi jégréteg, de a korábban gondoltnál, ez jóval lassabb folyamat. A szárazföldön elolvadó jég megemeli a világtengerek vízszintjét, a kontinens belseje viszont a felmelegedés miatt egyre szárazabb és változatosabb lesz.

– Nyilván helyenként nagyon erős a melegedés, helyenként a csapadékmennyiség nő, ott a jégmennyiség is nőhet. Nem biztos, hogy olyan gyorsan fogy a jég, mint azt mondjuk 10-20 évvel ezelőtt gondolták. Tehát az egész diverz, változatos. Ugyanakkor nagyon dinamikusan átalakul. Ahol mi dolgozunk ott gyors a talajképződés, gyors a kolonizáció, a növények és állatok megtelepülése – fogalmazott.

Nagy Balázs azt mondja, az utóbbi néhány évszázad felmelegedése egy az átlagosnál hidegebb időszakban kezdődött, úgyhogy valószínűleg az emberi tevékenység nélkül is bekövetkezett volna. A természetes klímaváltozás folyamatát ezért nem kell megváltoztatni, az ember okozta hatásokat viszont csökkenteni kell.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A Baradla barlang - természetfilm
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Egyiptom 1. rész
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
A Templomfestő - dokumentumfilm
16:05
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:52
Gyöngyösi Játékszín - Mamma Mia Musical
19:06
Reklám
19:08
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság