Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Emlékpark

Emlékpark

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Folynak az előkészületek a zsinagógában az Együttélés Háza megvalósításáért. A bútoráruház vaslépcsőit már elbontották, s hamarosan eltűnik az épületet körülvevő pavilonsor is. Mindeközben a zsidó temető megújítása is gőzerővel folyik. A napokban elkészült az új kavicsos út, s a mártíroknak egy vadonatúj emlékművet is állítottak. A két projektet irányító Szunai Miklós vállalkozó szerint az ország első zsidó kegyeleti emlékparkja már 2016-ban látogatható lesz.

Helyszíni szemle a zsinagógában. Szunai Miklós vállalkozó, valamint Weisz Péter hitközségi elnök csapata látványos munkát végzett. A korábbi bútoráruház vaslépcsőit elbontották, s hamarosan sor kerül az álmennyezet lebontására is, így ismét eredeti szerkezetében lesz látható a zsinagóga. Ezek a jórészt használaton kívüli pavilonok is eltűnnek nem sokára, s az épület felújítása után elkezdődhet az Együttélés Házának kialakítása. Az intézmény a tervek szerint minden olyan kultúrát be fog mutatni, amely a magyarországi zsidó-keresztény együttélésben pozitív szerepet játszott. Ezt a gondolatot kívánja erősíteni a megújuló zsidó temető is. A csoporttal kilátogató holocaust túlélő festőművész, Fisch Róbert elmondta, rendkívül örül annak, hogy a zsinagógát és a temetőt egyaránt az emberiesség gondolatának szolgálatába állítják.

A temetőben már elkészült az új kavicsos út. A belépőket pedig ez az új mártíremlékmű fogja fogadni. A gyöngyösi lesz az első magyarországi hősök és mártírok zsidó kegyeleti emlékpark, mondja Weisz Péter.

A munkálatokat Szunai Miklós vállalkozó irányítja. Úgy véli, ide érdemes lesz eljönni a diákoknak, a fiataloknak, a turistáknak egyaránt, mert sokat tanulhatnak a látottakból.

A kormányzati ígéret megvan mindkét projekt folytatásának támogatására. Ha a pénzek a terv szerint megérkeznek, úgy az ország első zsidó kegyeleti emlékparkja már 2016-ban látogatható lesz.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
14:55
Gyöngyösi Játékszín - Mamma Mia Musical Est - My love, my life
14:59
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
15:25
Vidróczki gála 2019 - Vidróczki Néptáncegyüttes - Hegyközi táncok
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:52
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
16:05
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor - ismétlés
18:12
Világörökség - Parádsasvár 
18:20
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:42
Sport7 1. rész – sport magazin - ismétlés
19:08
Reklám
19:10
Sport7 2. rész – sport magazin - ismétlés
19:36
Nápolyi 1. rész - ismétlés
20:02
Reklám
20:05
Nápolyi 2. rész - ismétlés
20:30
Képújság