Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Emlékpark

Emlékpark

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Folynak az előkészületek a zsinagógában az Együttélés Háza megvalósításáért. A bútoráruház vaslépcsőit már elbontották, s hamarosan eltűnik az épületet körülvevő pavilonsor is. Mindeközben a zsidó temető megújítása is gőzerővel folyik. A napokban elkészült az új kavicsos út, s a mártíroknak egy vadonatúj emlékművet is állítottak. A két projektet irányító Szunai Miklós vállalkozó szerint az ország első zsidó kegyeleti emlékparkja már 2016-ban látogatható lesz.

Helyszíni szemle a zsinagógában. Szunai Miklós vállalkozó, valamint Weisz Péter hitközségi elnök csapata látványos munkát végzett. A korábbi bútoráruház vaslépcsőit elbontották, s hamarosan sor kerül az álmennyezet lebontására is, így ismét eredeti szerkezetében lesz látható a zsinagóga. Ezek a jórészt használaton kívüli pavilonok is eltűnnek nem sokára, s az épület felújítása után elkezdődhet az Együttélés Házának kialakítása. Az intézmény a tervek szerint minden olyan kultúrát be fog mutatni, amely a magyarországi zsidó-keresztény együttélésben pozitív szerepet játszott. Ezt a gondolatot kívánja erősíteni a megújuló zsidó temető is. A csoporttal kilátogató holocaust túlélő festőművész, Fisch Róbert elmondta, rendkívül örül annak, hogy a zsinagógát és a temetőt egyaránt az emberiesség gondolatának szolgálatába állítják.

A temetőben már elkészült az új kavicsos út. A belépőket pedig ez az új mártíremlékmű fogja fogadni. A gyöngyösi lesz az első magyarországi hősök és mártírok zsidó kegyeleti emlékpark, mondja Weisz Péter.

A munkálatokat Szunai Miklós vállalkozó irányítja. Úgy véli, ide érdemes lesz eljönni a diákoknak, a fiataloknak, a turistáknak egyaránt, mert sokat tanulhatnak a látottakból.

A kormányzati ígéret megvan mindkét projekt folytatásának támogatására. Ha a pénzek a terv szerint megérkeznek, úgy az ország első zsidó kegyeleti emlékparkja már 2016-ban látogatható lesz.


Tovább az archívumra