Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Róka a lakótelepen

Róka a lakótelepen

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ismét rókát láttak Gyöngyösön. A nyolcvanas városrészen élők hetek óta boltok és lakóházak közvetlen közelében látták a kistermetű állatot, többen úgy nyilatkoztak, hogy egészségesnek tűnő, emberektől nem tartó rókáról van szó. Sokan azonban félnek, hiszen nem tudni, hogy hordoz e valamilyen betegséget a ragadozó.

A nyolcvanasi városrészen élők a közösségi oldalakon osztották meg tapasztalataikat. Az elmúlt hetekben egyre többször és a lakókörnyezethez egyre közelebb láttak rókát. Többen azt írták, szelídnek tűnik és nem fél az emberektől. Mint azt az Egererdő Zrt. Mátrafüredi erdészetvezetőjétől megtudtuk: egyre inkább urbanizálódnak a vadon élő emlősök, vagyis, ahogyan a vaddisznók, a rókák is egyre inkább megszokják az ember közelségét. Azonban az, hogy nem tűnik veszélyesnek a ragadozó, még nem jelenti, hogy nem is hordoz betegséget.

– Attól függetlenül, hogy veszettség elleni immunizálás több mint egy évtizede zajlik Magyarországon, hogy a vadon élő állatok ne terjesszék a veszettséget, ez nem jelenti azt, hogy nem fordulhat elő veszettség, illetve azt is tudni kell, hogy egy szelídnek tűnő róka nem biztos, hogy veszett, de más betegséggel terhelt lehet – mondta Dudás Béla.

A lakók egy része Szén Gabriella körzeti képviselőhöz fordult. Többen félnek az állattól annak ellenére, hogy szelídnek tűnik. Szén Gabriella azt tanácsolja a lakóknak, hogy ne közelítsék meg a rókát.

– Közel semmiképpen ne menjenek hozzá, ne próbálják megsimogatni, ne próbálják befogni, hanem lehetőség szerint értesítsék a gyepmestert illetve az önkormányzatot, hogy hol látják ezt a rókát rendszeresen. Ami még fontosabb, ne etessék – hangsúlyozta a képviselő.

Az önkormányzat a gyöngyösi gyepmestert kérte fel, hogy próbálja megfogni egy élve-fogó csapdával az állatot. Bozsik András egy cég zárt telephelyére tette ki a csalit, de eddig csak egy macska evett a kitett húsból.

– Próbáljuk frissíteni a csalit azért minden nap, hát ugye reggel fölállítom, vagy a délelőtti órákban, aztán másnap reggel ellenőrzöm, hogy fogtunk e valamit – részletezte Bozsik András.

Hozzátette: amint elkapják a lakók által „Vuknak” nevezett rókát, értesítik a helyi vadásztársaságot, ők döntenek az állat további sorsáról.


Tovább az archívumra