Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nincs belvízveszély

Nincs belvízveszély

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nem okozott nagyobb károkat az elmúlt időszakban lehullott csapadék a Heves megyei termőföldeken. Mivel a talaj alsó rétege fagyott állapotban van, a lehullott csapadék megállt a talaj tetején, de a szakemberek szerint ez pár nap alatt felszárad, és ha a hétvégén hideg és hó jön, és a tél további részében sem érkezik hosszan tartó felmelegedés és eső, nem lesz panasz az idei termésre.

Sár és pocsolyák. Ez a látvány fogadja a termőföldekre érkező gazdákat. Ez a vízmennyiség azonban nem okoz a növényekben károkat, a víz azért állt meg a talaj tetején, mert az alsóbb rétegek még fagyott állapotban vannak, de a remények szerint a víz sem marad sokáig az úr a földeken.

– Itt, Heves megyében viszonylag kevés csapadék volt a látszat ellenére, hiszen az elmúlt hetekben olyan hangulatú idő volt, ami arra utalt, hogy folyamatosan esik az eső, pedig csak köd volt, és ködszitálás, és ez nem okozott olyan nagy mennyiséget, amely nekünk kárt okozna, az elmúlt napokban esett 30 mm eső, de hát ez nem rendkívüli a télvíz idején – mondta el Székely Zoltán, az agrárkamara megyei elnöke.

Székely Zoltán hozzátette: az előrejelzések szerint január végéig fagyni fog, ez pedig jó hír lehet a gazdák számára, hiszen 15-20 cm-es hótakaró már megfelelő védelmet biztosítana a vetéseknek. Az elmúlt pár évben volt olyan tél, amikor az enyhe idő okozta a legnagyobb problémát, és virágzásnak indultak a gyümölcsök. Székely Zoltán szerint a legideálisabb a növényeknek, ha télen hideg van, és hó esik.

– A tél, az legyen normális, legyen hideg, legyen havas, fázzunk, egy kicsit vacogjon a fogunk, de hát ez így van rendjén, hiszen minden olyan kár, kórkép, ami megjelenik, károkozó, kórokozó, az ilyenkor kicsit megritkul, és hát ezzel könnyítjük a pénztárcánkat, hogy ha ez ellen kell védekeznünk inkább tavasszal – vélekedett.

A pockok száma is csökkent az előző évekhez képest, viszont olyan gyorsan szaporodnak a rágcsálók, hogy Székely Zoltán bízik abban, hogy az irtásukhoz szükséges engedélyezési eljárás felgyorsul, így hatékonyan tudnak védekezni ellenük. Hogy idén milyen termésre számíthatunk, ezt még korai megállapítani, viszont a szakember szerint a vetések foltmentesek, egyenletesek, a talaj előkészítés is rendben zajlik, és ha az időjárás is kegyes is lesz, a gazdák elégedettek lehetnek majd a végeredménnyel.


Tovább az archívumra