Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az időskor elfogadása

Az időskor elfogadása

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az időskor megpróbáltatásai és elfogadása címmel előadást tartott dr. Lovász Teréz pszichiáter, főorvos a Kolping Házban. Az ismeretterjesztő prezentáció a Testi-lelki egészségünk elnevezésű sorozat része, melyet a Gyöngyösi Kolping Család Egyesület minden évben, 5 részre bontva elindít. Első alkalommal a szakember arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy nyugdíjas korban is lehet teljes életet élni, és nyitni kell a világ felé.

„Mindenki várja, mégis mindenki fél tőle” – ez az időskor, és a legtöbb ember így gondolkodik – hangzott el dr. Lovász Teréz pszichiáter előadásában, amelyet a Kolping Házban tartott a napokban.

Nehéz elfogadni, hozzá kell szokni, és meg kell tanulni azokat a módszereket, kapaszkodókat, amelyekkel enyhíteni lehet a nehézségeket – javasolja a szakember.

– A lelki megpróbáltatás nagyon sokszor a szociális helyzetből adódik, amikor a nyugdíjazáskor az idősek bezárkóznak a saját kis világukba, vagy akár már megélik a családban a családtagoknak az elvesztését, a gyerekek már kirepülnek, akkor egyre inkább haladnak a magány felé, és ekkor kell azokat a módszereket megtalálni, amivel az élet új értelmet nyer, újból életkedvet nyernek – részletezte.

A szervezők minden alkalommal olyan témákat választanak, amelyekre igény van, és a sorozattal kifejezetten a nyugdíjas korosztályt szeretnék megszólítani.

– A Kolping Család Egyesület minden évben úgynevezett Kolping Akadémiai Keretben valamilyen ismeretterjesztő sorozatot – hol az egészség, hol a művészettörténet, hol egyéb területen – tart. Most úgy gondoltuk, hogy a lelki-testi egészség megőrzését célzó előadásokat, ismeretterjesztő sorozatot készítünk elő – mondta László Ferenc, az egyesület vezetője.

Az életünkkel alapozzuk meg az öregségünket, tehát ahhoz, hogy időskorban ne maradjunk egyedül, egész életünkben nyitni kell a világ, a rokonok és család felé.

– Amennyiben szerető közeg vesz minket körül életünkben, ugyanez a közeg meg fog maradni az időskorban is, tehát erre tudatosan kell készülni, illetve időskorban új közösségeket kell keresni, korunknak megfelelő érdeklődést, esetleg még olyan dolgokat is, amit akkor kezdünk el, amire addig nem volt idő – ajánlotta dr. Lovász Teréz.

Nagy segítséget jelentek például a nyugdíjas klubok, amelyekből Gyöngyösön számtalan van, hiszen felerősítik a „tartozni valahova” érzést, és mindig van mit várni, programokon lehet részt venni.


Tovább az archívumra