Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Offline falusi turizmus

Offline falusi turizmus

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Mentesülnek a falusi turizmusból élő magánvállalkozók az online pénztárgép bevezetésétől, annak ellenére, hogy idén januártól nekik is kötelező lett volna elektronikus kasszával kiállított nyugtát adniuk szolgáltatásukról. A nemzetgazdasági tárca 2013-ban írta elő, hogy át kell váltaniuk az új készülékre ettől az évtől, ez viszont akkora terhet jelentene, hogy többen felhagynának a tevékenységükkel, ezért tett engedményt a kormány.

Egy gyöngyöspatai vendégházban jártunk, ahol főként az autentikus és a modern világ ötvözete dominál. Rab Gábor tavaly szeptemberben indította útjára a vállalkozást, nagy álma vált valóra. Azt mondja, nagyon nagy segítség, hogy idén sem kell online pénztárgépet használniuk.

– A falusi szálláshely-szolgáltatók nevében egyöntetűen mondhatom, hogy örömmel fogadtuk ezt a hírt, hiszen a mi működési sajátosságunk egyrészt a szezonalitást figyelembe véve, másrészt a korlátozott vendégszám-fogadási képességeinket figyelembe véve, ugye nincs lehetőségünk olyan nagy kiegyensúlyozott bevételt termelni, ami elviselhetőbbé tenné, hogy online pénztárgépet üzemeltessünk – fogalmazott.

A regisztrált, közel 3000 fős piacon az átlag százezer forintos gépek beszerzésén túl, további beruházást is igényelne az eszköz, hiszen egyes településeken a technikai feltételek sem adottak a folyamatos internetes kapcsolathoz, továbbá azzal is számolni kell, hogy a legtöbb szállásadó egyebek mellett, a magas fűtési költségek miatt leáll egy időre.

Gábor szerint sokaknak nem érné meg folytatni tevékenységüket ilyen formában.

– Nagyon sokaknak gyakorlatilag a véget hozta volna el, nem biztos, hogy vállalták volna ezekkel a feltételekkel a további működtetést. Azért tudni kell, hogy az országban nem mindenhol a kiegyensúlyozott internet szolgáltatásának az igénybevétele, és sokan egyedüli bevételforrásból megélve, hatalmas teher lett volna nekik ezt a költséget hónapról hónapra kitermelni – részletezte.

A falusi vendéglátásból élők tehát pozitívan kezdhetik az évet, ellenben az ügyvédekkel és sportpályák üzemeltetőivel, ugyanis ezeken a területeken online kassza használatának bővítését tervezi a kormány – tudtuk meg.


Tovább az archívumra