Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szelektív gyűjtés a társasházakban is

Szelektív gyűjtés a társasházakban is

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az év első napjától már a társasházi lakóknak is a vegyes hulladéktól elkülönítetten kell gyűjteni a papír, műanyag és fém csomagolóanyagot. Erre minden társasháznak és családi háznak sárga gyűjtőedényeket biztosítanak. A zöldhulladék gyűjtésénél is változott a jogszabály, e szerint január elsejétől az edényeken kívül csak biológiailag lebomló zsákban helyezhető ki a zöldhulladék.

Sorakoznak a sárga gyűjtőedények a hulladékkezelő telephelyén, még mindig sokan nem vették át ezeket a városban. Pedig szükség van rá, hiszen 2016. január elsejétől a társasházi lakóknak a vegyes hulladéktól elkülönítetten kell gyűjteniük a papír, fém és műanyag csomagolóanyagot.

– A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést 2013-ban vezettük be először, társasházas, illetve magánházas övezetekbe zsákos begyűjtési móddal. Szerencsés helyzetbe került az önkormányzat, mert 2014-ben pályázat útján gyűjtőedényeket nyert – mondta el Sári Péter, a hulladékgazdálkodási szolgáltató vezetője.

Ezeket a kenyérgyár úton vehetik át a házak képviselői. A magánházak 80%-a ezt már megtette, a társasházaknál azonban az edények kiosztása eddig csak részben valósult meg. A szolgáltató azt kéri a lakosoktól, hogy a sárga gyűjtőedényekbe csak papírt, műanyagot és fémet tegyenek, más hulladékot ne.

– Arra kérjük a lakosságot, hogy ezen kívül más anyagokat ne helyezzen el, például építési törmeléket, égetési hamut, salakot, vagy élelmiszerrel szennyezett anyagokat, illetve üveghulladékot, mivel ezek az anyagok utólagosan kézi válogatásra kerülnek hasznosításra és előkezelésre – tette hozzá az igazgató.

Az üveg gyűjtése továbbra is a közterületi üveggyűjtő edényben történik, de januárban beszédesre kerülnek a közterületi gyűjtőszigetek papír-, fém és műanyag gyűjtő edényei. A városban húsz ilyen pont található. Hogy a sárga edényeket a szolgáltató mikor szállítja el, a lakosok több portálon is megtalálják.

– A szelektív gyűjtés hulladékgazdálkodási naptárban jelölt időpontok szerint történik, a naptárat a fogyasztók megkapták a decemberi számlalevél mellett, illetve megtalálható a közszolgáltató és gyöngyös város önkormányzatának a honlapján – közölte Szemes Paula, az önkormányzat főelőadója.

Amennyiben nem tudják eldönteni, hogy egy bizonyos hulladék elhelyezhető-e a szelektív gyűjtőben, vagy kérdésük lenne a szállítással kapcsolatban, forduljanak a Közszolgáltató ügyfélszolgálatához.


Tovább az archívumra