Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Változik a műszaki vizsga

Változik a műszaki vizsga

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Lekerültek az autók rendszámtábláiról a műszaki vizsgát és a környezetvédelmi vizsgálatot jelző címkék, és az ezzel kapcsolatos eljárási díj is megszűnt. Fontos változás még, hogy januártól nem a Nemzeti Közlekedési Hatóság, hanem a kijelölt magán-vizsgaállomások feladata lett a járművek időszakos ellenőrzése. A legtöbb helyen eddig is átellenőrizték az autókat a vizsga előtt, de a tulajdonos kérheti, hogy ellenőrzés nélkül vizsgáztassák le a járművét.

Féket, futóművet, karosszériát, és az alvázat is átellenőrzik, műszaki vizsga zajlik az egyik gyöngyösi vizsgaállomáson. Fontos, hogy mindent rendben találjanak, hiszen akkor a jármű két évig nem szorul újabb vizsgára. 2016. január elsejétől a Nemzeti Közlekedési Hatóság már nem vállal időszakos ellenőrzést, ott próbavizsgára eddig sem volt lehetőség. A magán vizsgaállomásokon azonban, – hogy később ne kelljen kifizetni a vizsgadíjat bukás esetén is- átnézik a járművet a műszaki előtt, így ezt a pénzt megspórolhatják az autósok. Vannak azonban, akik csak az egyszintű műszaki vizsgát kérik.

– Hozzánk bekerül az autó, illetve egy vizsgahelyre bekerül az autó, és akkor az autót annak az állapotnak megfelelően kell minősíteni, de a legkisebb olyan hiba is, ami alkalmatlanná nyilvánítja, sajnos bukást fog eredményezni, és annak a díját ki kell fizetni – mondta el Farkas Imre, az egyik gyöngyösi autószerviz vezetője.

Ezért a legtöbb szakember nem ajánlja ezt a megoldást, Farkas Imre is azt mondja: érdemes a vizsga előtt átnézetni az autót. Változás még januártól, hogy a rendszámtáblákra már nem ragasztanak környezetvédelmi vizsgálatot és műszaki vizsgát igazoló matricát, hiszen ezek meglétét a modern eszközökkel már a hatóságok is tudják ellenőrizni.

– A kapuk, amik az utak mellett fel vannak szerelve, azok tudják ezt figyelni, rendőrautóba vannak rendszámfigyelők, rendszámfelismerők , innentől kezdve ez a jelentőségét elveszítette – részletezte a szakember.

Megszűnt a műszaki adatlap is, a forgalmi engedélyben a vizsgát igazoló sorszámcsík viszont megmaradt, vagyis a vizsga érvényességét továbbra is lehet ezzel igazolni.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A hétfői adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális - hírek röviden
09:02
Mese - A tulipánná változott királyfi
09:15
Cimbaliband és Danics Dóra & Gera Attila - Ederlezi és Balkánia
09:18
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Nézőtér - kulturális magazin
10:06
Reklám
10:09
Szigetmonostor a béke szigete - dokumentumfilm
10:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Egyiptom_1. rész
11:12
Reklám
11:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Mese - A bolond falu
18:12
Zongoraavató hangverseny (részlet)
18:18
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Fórum 1. rész – közéleti magazin
19:02
Reklám
19:04
Fórum 2. rész – közéleti magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
20:12
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság