Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Megszűnt a készültség

Megszűnt a készültség

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Hirtelen jött és gyorsan le is vonult az árhullám a Tarnán. Az elmúlt időszak enyhe időjárásának következtében január 12-én másodfokú készültség lépett életbe a folyón, amikor 385 cm-en tetőzött a Tarna. A készültséget azóta megszüntették, de az előrejelzések szerint a hétvégén és jövő hét elején újabb fagyok és csapadék érkezik, ha ezt gyors felmelegedés fog követni, a szakembereknek ismét be kell avatkozniuk.

Megszűnt a készültség a Tarnán, a korábbi olvadás okozta árhullám amilyen gyorsan érkezett, olyan gyorsan le is vonult. A Tarna a hét elején 385 cm-en tetőzött, most már azonban a vízszint az elsőfokú készültségi szintet, vagyis a 250 cm-t sem éri el.

– A vízfolyásaink sajátossága, az, hogy rendkívül gyors lefolyásúak. Ebből következik az, hogy az árhullámok is gyorsan vonulnak le a vízfolyáson általában, ez is bizonyítja, hiszen 12.-én már másodfokra kellett emelni a nap folyamán a készültségi szintet – mondta el Szlatinszky Zoltán, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság Gyöngyösi Szakaszmérnökségének vezetője.

Akkor a védműveken a gátőrök elvégezték a zsilipet és műtárgyak zárását. 13.-án azonban a vízszint már nem indokolta a másodfokú készültséget. A hétvégére és a jövő hét elejére ismét fagyokat és nagyobb mennyiségű csapadékot jósolnak a szakemberek, ha ezután egy hirtelen felmelegedés jön, az újabb árhullámokat indíthat el.

– Megtörténhet az is, hogy egy hirtelen melegebb időjárás vagy egy jelentősebb, melegebb csapadék hatására egy alkalommal, rövid időn belül olvad el, ez elképzelhető, hogy egy újabb árhullámot eredményez, ha azonban ez egy fokozatos felmelegedést követően lassan olvadna el, az már különösebb problémát nem jelenthetne – vélekedett a szakember.

A Tarna gyors lefolyása miatt a gátőröknek még a készültségi szint elrendelése előtt kell cselekednie, így meg tudják előzni az elöntéseket. A folyó mellett még látszik, hogy pár nappal korábban a vízszint megemelkedett, de nagyobb problémát ez nem okozott.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:52
Luther Márton élete 5. – Minden eladó - rajzfilm sorozat
10:08
Reklám
10:11
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:36
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Luther Márton élete 6. – Kenyértörés - rajzfilm sorozat
18:15
Márkus Liza - Csak egy tánc volt
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:05
Reklám
19:07
Villanófényben a Mátra - dokumentumfilm
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Malaysia 2. rész
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság