Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Megszűnt a készültség

Megszűnt a készültség

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Hirtelen jött és gyorsan le is vonult az árhullám a Tarnán. Az elmúlt időszak enyhe időjárásának következtében január 12-én másodfokú készültség lépett életbe a folyón, amikor 385 cm-en tetőzött a Tarna. A készültséget azóta megszüntették, de az előrejelzések szerint a hétvégén és jövő hét elején újabb fagyok és csapadék érkezik, ha ezt gyors felmelegedés fog követni, a szakembereknek ismét be kell avatkozniuk.

Megszűnt a készültség a Tarnán, a korábbi olvadás okozta árhullám amilyen gyorsan érkezett, olyan gyorsan le is vonult. A Tarna a hét elején 385 cm-en tetőzött, most már azonban a vízszint az elsőfokú készültségi szintet, vagyis a 250 cm-t sem éri el.

– A vízfolyásaink sajátossága, az, hogy rendkívül gyors lefolyásúak. Ebből következik az, hogy az árhullámok is gyorsan vonulnak le a vízfolyáson általában, ez is bizonyítja, hiszen 12.-én már másodfokra kellett emelni a nap folyamán a készültségi szintet – mondta el Szlatinszky Zoltán, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság Gyöngyösi Szakaszmérnökségének vezetője.

Akkor a védműveken a gátőrök elvégezték a zsilipet és műtárgyak zárását. 13.-án azonban a vízszint már nem indokolta a másodfokú készültséget. A hétvégére és a jövő hét elejére ismét fagyokat és nagyobb mennyiségű csapadékot jósolnak a szakemberek, ha ezután egy hirtelen felmelegedés jön, az újabb árhullámokat indíthat el.

– Megtörténhet az is, hogy egy hirtelen melegebb időjárás vagy egy jelentősebb, melegebb csapadék hatására egy alkalommal, rövid időn belül olvad el, ez elképzelhető, hogy egy újabb árhullámot eredményez, ha azonban ez egy fokozatos felmelegedést követően lassan olvadna el, az már különösebb problémát nem jelenthetne – vélekedett a szakember.

A Tarna gyors lefolyása miatt a gátőröknek még a készültségi szint elrendelése előtt kell cselekednie, így meg tudják előzni az elöntéseket. A folyó mellett még látszik, hogy pár nappal korábban a vízszint megemelkedett, de nagyobb problémát ez nem okozott.


Tovább az archívumra