Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Új őstermelői igazolvány

Új őstermelői igazolvány

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Elektronikus chippel ellátott plasztik kártya váltja fel az eddigi papír alapú őstermelői igazolványt. A korszerűbb dokumentumot azért vezetik be, mert jóval nehezebb hamisítani és az igénylés során könnyebben ki lehet szűrni azokat, akik nem jogosultak az őstermelői tevékenységre.

Megszűnik a hagyományos papíralapú őstermelői igazolvány, helyette már jóval korszerűbb plasztik kártyát állítanak ki a gazdálkodóknak. A cserére azért van szükség, hogy kiszűrjék azokat, akik valójában nem végeznek őstermelői tevékenységet – mondta el Székely Zoltán az agrárkamara Heves megyei elnöke.

– Csak azok kaphatnak őstermelői igazolványt, akik rendelkeznek azokkal a feltételekkel. Földdel, állattartó teleppel, vagy más egyéb üvegházzal, fóliasátorral, akik ténylegesen gazdálkodnak. Nyilván ezzel igyekszünk a neppereket, hiszen minden piacon, így a gyöngyösi piacon is vannak olyanok, akik föld nélkül őstermelőként árultak. Élvezték azokat a jogokat, amiket megkaptak az őstermelők, illetve az őstermelők piaci pozícióját rontották – sorolta.

Az új igazolványokat már lehet igényelni a falugazdász irodában, ehhez azonban már nem csak a tevékenységet kell majd igazolniuk a gazdálkodóknak.

– Az őstermelői igazolvány kiváltásának feltétele a személyes dokumentumokon túl, tehát a személyigazolvány, lakcímkártya, taj számon túl, mindenképpen a földhasználati bejelentés. Ez egy hiteles dokumentum tulajdonképpen, ahol a gazdák az általuk használt földterületeket regisztrálják – részletezte.

Az új őstermelői igazolvány ingyenes lesz és öt évig érvényes, egyelőre azonban érvényben maradnak a régiek is és nem kötelező lecserélni azokat. Akik viszont először igényelnek, mindenképpen újat kapnak – tette hozzá Székely Zoltán.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:53
Mesemondó - Pamela Dalton: A milliomos macska 5. rész
10:05
Reklám
10:08
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
10:21
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Zongoraavató hangverseny (részlet)
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:06
Reklám
19:09
Oroszlánkölyök - dokumentumfilm
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Tel-Aviv
20:11
Reklám
20:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság