Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Új őstermelői igazolvány

Új őstermelői igazolvány

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Elektronikus chippel ellátott plasztik kártya váltja fel az eddigi papír alapú őstermelői igazolványt. A korszerűbb dokumentumot azért vezetik be, mert jóval nehezebb hamisítani és az igénylés során könnyebben ki lehet szűrni azokat, akik nem jogosultak az őstermelői tevékenységre.

Megszűnik a hagyományos papíralapú őstermelői igazolvány, helyette már jóval korszerűbb plasztik kártyát állítanak ki a gazdálkodóknak. A cserére azért van szükség, hogy kiszűrjék azokat, akik valójában nem végeznek őstermelői tevékenységet – mondta el Székely Zoltán az agrárkamara Heves megyei elnöke.

– Csak azok kaphatnak őstermelői igazolványt, akik rendelkeznek azokkal a feltételekkel. Földdel, állattartó teleppel, vagy más egyéb üvegházzal, fóliasátorral, akik ténylegesen gazdálkodnak. Nyilván ezzel igyekszünk a neppereket, hiszen minden piacon, így a gyöngyösi piacon is vannak olyanok, akik föld nélkül őstermelőként árultak. Élvezték azokat a jogokat, amiket megkaptak az őstermelők, illetve az őstermelők piaci pozícióját rontották – sorolta.

Az új igazolványokat már lehet igényelni a falugazdász irodában, ehhez azonban már nem csak a tevékenységet kell majd igazolniuk a gazdálkodóknak.

– Az őstermelői igazolvány kiváltásának feltétele a személyes dokumentumokon túl, tehát a személyigazolvány, lakcímkártya, taj számon túl, mindenképpen a földhasználati bejelentés. Ez egy hiteles dokumentum tulajdonképpen, ahol a gazdák az általuk használt földterületeket regisztrálják – részletezte.

Az új őstermelői igazolvány ingyenes lesz és öt évig érvényes, egyelőre azonban érvényben maradnak a régiek is és nem kötelező lecserélni azokat. Akik viszont először igényelnek, mindenképpen újat kapnak – tette hozzá Székely Zoltán.


Tovább az archívumra