Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Adóbevallás: csak egy x

Adóbevallás: csak egy x

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Február elsejéig lehet kérni a NAV-tól, hogy ők készítsék el a tavalyi évre vonatkozó adóbevallást. Ezt egyelőre csak azok a magánszemélyek kérhetik, akik nem vesznek igénybe adókedvezményt. A cégek a napokban adhatják ki a dolgozóiknak a nyilatkozatot, de a munkavállalók közvetlenül a NAV-tól is kérhetik, hogy az adóhatóság készítse el az adóbevallásukat.

Az adózók részéről elvárás, hogy minél egyszerűbben tudjanak eleget tenni adóbevallási kötelezettségüknek- mondja az Ügyfélkapcsolati Osztály munkatársa. Ezért bővítik a palettát.

– Új lehetőségként, azok a magánszemélyek, akik 2015-ben kizárólag munkáltatótól szereztek adóköteles jövedelmet,kedvezményt sem adó, sem adóalap formájában az év közben, illetve az elszámolás sem érvényesítenek,továbbá a személyi jövedelemadó 1+1%-nak kivételével nem kívánnak rendelkezni az adójukról, kérhetik, hogy a 2015-ös adóévről az adóhatóság készítse el az adóbevallósukat 2016. május 20-ig – mondta el Ludányi Csabán, a NAV ügyfélkapcsolati osztályának munkatársa.

Ennek feltétele, hogy a magánszemélynek erről nyilatkoznia kell. Az adóhatósági adómegállapítást a dolgozóknak a munkáltatójuknál kell kezdeményezni, a 2016. február 1-ig rendelkezésükre bocsátott 15M30-as adatlapon. Akinek nincs munkáltatója, ezt a 15 NY 31-es nyomtatványt az adóhatóságnál töltheti ki.

Az adóhatósági adómegállapítás egyre népszerűbb az állampolgárok körében- tudtuk meg a szakembertől, a nyilatkozatot február 1-ig kell megtenni az adózóknak.


Tovább az archívumra