Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Rózsaszín gyöngyök

Rózsaszín gyöngyök

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A szűrések nagyon fontosak, és életet menthetnek – ennek a mottónak a jegyében rendezett immáron második alkalommal „rózsaszín gyöngy délelőttöt” a Magyar Rákellenes Liga Gyöngyösi Alapszervezete a Mályvavirág Alapítvánnyal közösen. A X. Európai Méhnyakrák Megelőzési Héthez kapcsolódóan a szervezők gyöngyfűzésre várták az érdeklődőket egy gyöngyösi áruházban, az elkészült gyöngysorokat pedig a Bugát Pál Kórház nőgyógyászati osztályának ajánlották fel.

„Ma tegyünk magunkért, hogy legyen holnapunk!” – ez volt a jelmondata annak a „rózsaszín gyöngy délelőtt” elnevezésű akciónak, amelyet második alkalommal rendeztek meg egy gyöngyösi áruházban, és ennek a mondatnak a jegyében érkezett Csontos Viktória és kislánya is az eseményre. Az édesanya szerint idejében fel kell készíteni a gyerekeket a szűrések fontosságára.

– Nagyon fontosnak tartom, azért is jött el a kislány, azért is mutattuk meg neki. Kérdezte, hogy miről szól, hát amennyire az ő szintjén el lehet mondani, elmondunk neki, és örömmel veszünk részt ebben – mondta az anyuka.

Több száz nő hal meg ma hazánkban, méhnyakrákban, ezért is nagyon fontosak az ilyen figyelemfelkeltő rendezvények.

– Rettenetes, hogy mennyire elhúzódnak az emberek a vizsgálatok elől, pedig csak egy vizsgálat kellene, és azért 30 éves kortól kellene, hogy menjenek. Sőt már előtte is, akik házas életet élnek, meg egyáltalán egészséges gyermeket akarnak. Nagyon fontos lenne – említette Kéri Jánosné, a Magyar Rákellenes Liga Gyöngyösi Alapszervezetének vezetője.

A vásárlásból jövet sokan megálltak egy-egy gyöngy felfűzésére, sőt még a városvezetők, képviselők is tiszteletüket tették.

Hiesz György polgármester szerint tudatosítani kellene az emberekben, hogy az időben felismert daganatos betegségek gyógyíthatóak. A prevenciókban a város is sokat segít.

– A város, amit tud, megtesz. Részben minden olyan rendezvényükön megjelenünk, segítünk, demonstráljuk, hogy mellettük vagyunk, másrészt, ha tudunk pici anyagi támogatást adni, a mindennapi működéshez, harmadsorban pedig most a mostani költségvetésben is szerepelni fognak a szűrőprogramoknak a támogatása – sorolta.

Ki kell alakítanunk a megelőzés kultúráját a régióban és Gyöngyösön – hangsúlyozta Weisz Péter, a Bugát Pál Kórházfő igazgatója.

– Nagyon fontosak ezek a rendezvények, felhívni a figyelmet, hogy nincsenek olyan betegségek, amelyeket ne lehetne meggyógyítani, ha idejében és korán felismerjük, ilyenek a rákbetegségek. El kell érnünk, hogy az egészségben megélhető életévek száma, minél messzebb kitolódjon, és ebben ezek a rendezvények hihetetlen fontosak – vélekedett.

Az elkészült gyöngysorokat, karkötőket, a Bugát Pál Kórház nőgyógyászati osztályának ajánlották fel, és átadták az ott fekvő betegeknek.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A csütörtöki adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális - hírek röviden
09:02
Mesemondó - Hókirálynő 3. rész
09:14
Zeneiskolások előadása - Ender Martin Dániel - Lohmann: Bajor polka
09:17
Reklám
09:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:35
G25 – gazdasági magazin
10:02
Reklám
10:04
Sagittarius - Rejtett kincsek Magyarországon - dokumentumfilm
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:45
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
11:12
Reklám
11:15
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:33
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Mesemondó - Hókirálynő 4. rész
18:12
Cimbaliband és Szalonna Bandája - Moldvai Kavalos
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
Nápolyi 1. rész
19:01
Reklám
19:03
Nápolyi 2. rész
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
Nápolyi 3. rész
20:12
Reklám
20:15
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság