Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Életet menthet a szűrés

Életet menthet a szűrés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Tizedik alkalommal rendezték meg az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet, melynek legfőbb célja felhívni a figyelmet arra, hogy ma már egyetlen nőnek sem kellene méhnyakrákban meghalnia, hiszen ez a rosszindulatú daganatos betegség védőoltással és rendszeres szűréssel megelőzhető. Évente több mint 1000 nőnél diagnosztizálnak ilyen betegséget, és mintegy 4-500 nőt veszítünk el miatta. Hazánkban, de Európában is ez a második leggyakoribb daganatos betegség a 45 éven aluli nők körében.

Ha egy évben egyszer részt veszünk a nőgyógyászati szűrővizsgálaton, megakadályozhatjuk a méhnyakrák kialakulását – mondja dr. Gulyás Zoltán gondozóvezető főorvos, aki szerint egyik legbiztosabb és leghatásosabb a méhnyakrákszűrés.

– Nagyon gyors, fájdalmatlan, nagy tömeget és nagy hatékonysággal tudunk szűrni. Tulajdonképpen egy méhnyak-daganat 7-8 év alatt alakulhat ki, tehát az, aki eljön szűrővizsgálatra, akkor az nem lehet, hogy tavasszal megvizsgáltuk, és ősszel már daganata van. Na most van olyan, aki egyáltalán nem jön és azt mondja, hogy majd ha bajom lesz, akkor megyek – sorolta a főorvos.

A főorvos szerint a HPV elleni védőoltás további védelmet jelent a méhnyakrák ellen, ettől függetlenül azonban rendszeresen járni kell szűrésekre is.

– Nagyon javaslom, hogy mindenki, minden lány gyermek kapja meg a HPV elleni védőoltást. Nem mindegyik HPV-re érvényes ez, de a két leggyakoribb, a 16-os, 18-as, ami a 80 %-át okozza a méhnyakrákoknak, attól mentesül. De, el kell járni tovább is, mert van 12, 14 HPV vírus, ami okozhat még, csak sokkal kisebb százalékban – részletezte a főorvos.

Fontos tudni, hogy a méhnyak-daganat kezdeti állapotában semmiféle speciális tünet nincs, éppen ezért nem szabad halogatni a vizsgálatokat. Korábban a 45 év feletti nők hanyagolták el magukat ilyen szempontból- mondja a szakorvos, mára pedig egyre inkább csökken az életkor.


Tovább az archívumra