Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Lefitymálva

Lefitymálva

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Jön a Gólem a címe annak a projektnek, melynek keretében a Gólem Színház 12 településre viszi el a Lefitymálva című előadást. Minden helyszínen ingyenes bemutatót tartanak, amit a program szerint beszélgetés követ zsidókrók, kisebbségről, a párbeszédről, flódni és kóser szilvapálinka kíséretében. Az előadást Gyöngyöspatára is szerették volna elvinni. A település azonban nem kért belőle. Az MSZP gyöngyösi csoportja viszont meghívta őket.

Mi jut eszébe arról a szóról, hogy zsidó? Többek között erről kérdezték már a bemutató előtt a közönséget egy csak félig komolyan veendő kérdőíven. A Mátra Művelődési Központ színpadán rendhagyó formában megtartott előadás után valószínűleg már más választ adtak volna a jelenlevők, ha kérdezik őket, mint előtte. De hát épp ez volt a darab rendezőjének a célja: megismertetni a kortárs zsidó kultúrát.

Gyöngyös már a 8. állomása volt a turnénak, melyben Vinnai András 2013-ban díjat nyert komédiáját viszik el 12 településre a Norvég Alap támogatásával. Minden esetben olyan helyekre látogatnak el, ahol valaha jelentősebb zsidó közösség élt, de mára megfogyatkozott vagy eltűnt. Gyöngyösre azt követően hívta meg a társulatot az MSZP helyi csoportja, hogy kiderült: Gyöngyöspatán nem látnák őket szívesen.

A Lefitymálva című darab a maga szókimondóságával harcot hirdet a tudatlansággal és az előítéletekkel szemben. Borgula András rendezése minden oldalról megmutatja az összes felmerülhető sztereotípiát. Előkerül a sólet, a disznóhús, a tetovált számsor és kiderül: semmi sem az, aminek látszik, talán még a zsidó megszállás sem. A darab sikerének titka abban lehet, hogy ráébreszt: az előítéletek mellé időnként érdemes utóítéleteket is tenni. Ebben pedig akár az előadás után közösen elfogyasztott flódni és kóser szilvapálinka is segíthet.


Tovább az archívumra