Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Lefitymálva

Lefitymálva

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Jön a Gólem a címe annak a projektnek, melynek keretében a Gólem Színház 12 településre viszi el a Lefitymálva című előadást. Minden helyszínen ingyenes bemutatót tartanak, amit a program szerint beszélgetés követ zsidókrók, kisebbségről, a párbeszédről, flódni és kóser szilvapálinka kíséretében. Az előadást Gyöngyöspatára is szerették volna elvinni. A település azonban nem kért belőle. Az MSZP gyöngyösi csoportja viszont meghívta őket.

Mi jut eszébe arról a szóról, hogy zsidó? Többek között erről kérdezték már a bemutató előtt a közönséget egy csak félig komolyan veendő kérdőíven. A Mátra Művelődési Központ színpadán rendhagyó formában megtartott előadás után valószínűleg már más választ adtak volna a jelenlevők, ha kérdezik őket, mint előtte. De hát épp ez volt a darab rendezőjének a célja: megismertetni a kortárs zsidó kultúrát.

Gyöngyös már a 8. állomása volt a turnénak, melyben Vinnai András 2013-ban díjat nyert komédiáját viszik el 12 településre a Norvég Alap támogatásával. Minden esetben olyan helyekre látogatnak el, ahol valaha jelentősebb zsidó közösség élt, de mára megfogyatkozott vagy eltűnt. Gyöngyösre azt követően hívta meg a társulatot az MSZP helyi csoportja, hogy kiderült: Gyöngyöspatán nem látnák őket szívesen.

A Lefitymálva című darab a maga szókimondóságával harcot hirdet a tudatlansággal és az előítéletekkel szemben. Borgula András rendezése minden oldalról megmutatja az összes felmerülhető sztereotípiát. Előkerül a sólet, a disznóhús, a tetovált számsor és kiderül: semmi sem az, aminek látszik, talán még a zsidó megszállás sem. A darab sikerének titka abban lehet, hogy ráébreszt: az előítéletek mellé időnként érdemes utóítéleteket is tenni. Ebben pedig akár az előadás után közösen elfogyasztott flódni és kóser szilvapálinka is segíthet.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A Ngorongoro kráter utolsó orrszarvúi - természetfilm
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Lisszabon
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Jázmin néptáncegyüttes gála
16:00
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
16:32
Reklám
16:35
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:53
William Ricketts emlékhelye - dokumentumfilm
19:07
Reklám
19:08
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:21
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság