Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Csőtörések

Csőtörések

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Több utcában is csőtörés volt az elmúlt hetekben, Gyöngyösön. A szakemberek szerint az ok elsősorban abban kereshető, hogy elöregedtek a vezetékek, valamint az időjárási viszonyok is megnehezítik a helyzetet. A megsérült csőhálózatok felújítását folyamatosan végzik jelenleg 5 helyen, és a lakosok türelmét kérik.

Csőtörés utáni helyreállítási munkálatok a Diófa utcában, és a Mátrai úton is – Gyöngyös ivóvízhálózatának nagy része még a 60-as és 70-es években épült – többségében azbeszt-cementből- feltehetően ez is az oka annak, hogy a közelmúltban több helyen is eltörtek a csövek.

– Csőtöréseket alapvetően a csővezetékek minősége, a csővezeték életkora, a talaj szerkezete, a talaj korróziós állapota, és hát nem utolsó sorban a cső fölött elhaladó közúti forgalom is befolyásolhatja, valamint áramlási és nyomási viszonyok is lehetnek hatással a csőtörésekre. Jelen pillanatban Gyöngyösön, a mai napon éppen nem volt csőtörés, hibaelhárítás, helyreállítás, csőtörések utáni helyreállításokon dolgozunk – mondta Kovács László, a Heves Megyei Vízmű Zrt. üzemegység-vezetője.

Emellett pedig az időjárási viszontagságok – a hirtelen fagyás, majd olvadás – sem tesz jót, ilyenkor is előfordulhat csőtörés.

A Vízmű szakemberei folyamatosan végzik a tél során megsérült csőhálózat felújítását és az éves szokásos karbantartási munkálatokat.

– A helyreállításnál van egy kicsit szűk keresztmetszetünk, egy autóval tudjuk ezt végezni, meg hát itt azért az aszfaltozás is, illetve a betonozás is szerepet játszik, ugye ezeket téli időszakban kicsit nehezebb megcsinálni a fagy és az egyéb problémák miatt. Igyekszik mindenhova leghamarabb eljutni – tette hozzá.

A gyöngyösi üzemegység vezetőjének elmondása szerint a városi hálózat 70%-a megérett a lecserélésre.


Tovább az archívumra