Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Borok és pálinkák

Borok és pálinkák

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

XI. alkalommal rendeztek Bor- és pálinkaversenyt a Mátra Erdészeti Szakközépiskolában, az Észak magyarországi Régió településein élő és gazdálkodó erdészek, gazdászok és vadászok számára. Az idei megmérettetésre, több mint 100 pálinka és közel 60 bormintával neveztek.

A bírálók már javában kóstolnak és pontoznak, folyik a benevezett pálinkák rangsorolása, melyeknek meg kell felelni a nemzetközi előírásoknak a verseny során, úgy, hogy közben figyelembe veszik a fogyasztók gasztronómiai igényeit is. A pálinkát ma már nem aperitifnek, hanem az étkezések végén, emésztést elősegítő italként javasolják fogyasztani – mondja a szakember, hozzátéve: napjainkban főzünk is vele.

– Húsok párolásánál, ételek készítésénél csodálatos kiegészítő, süteményeknél a krémekbe tudjuk használni, felületet permetezve plusz aromavilágot tudunk bevinni, ami a fogyasztó számára még izgalmasabb – részletezte Panyik Gáborné dr. a Corvinus Egyetem docense, a zsűri elnöke.

A verseny célja az is, hogy az itt tanuló diákok ne csak a termelési folyamatokat, hanem az erdőn összegyűjtött erdei gyümölcsökből készült pálinkák készítését és a kulturált italfogyasztást is megismerjék. Továbbá az erdészek, vadászok számára ez egy bemutatkozási lehetőség is, amit 11. alkalommal rendeztek meg az Észak- magyarországi régióban élők számára.

– Örömünkre szolgál, hogy az erdei gyümölcsök mintaszáma, emelkedik, som-, galagonya-, csipke-, kökény-, szedermintákat bírálnak a tisztelt zsűri tagjai, de jelentős a szőlőszármazékok darabszáma is – sorolta Zilahi László, szervező tanár.

A közel 100 pálinka minta mellett, 58 bormintát is bírált a zsűri.

– Igen kimagasló borokat kóstoltunk és 3 nagydíjat adtunk fehérbor kategóriában – hangsúlyozta Marozsán Judit, a borbíráló bizottság elnöke.

A bírálók azt is keresik, hogy mely borok és pálinkák illenek leginkább a különféle vadból készített ételek mellé. A megmérettetés ugyanis egy hét múlva, február 12.én, a hagyományokhoz hűen, vadételfőző versennyel folytatódik. Az ünnepélyes eredményhirdetést is akkor tartják.


Tovább az archívumra