A művész hagy" />

A művész hagy" />

Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Herman Lipót eddig ismeretlen képei

Herman Lipót eddig ismeretlen képei

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Szenzációs kiállítás nyílt a Vachott Sándor Városi Könyvtárban. Az \”Egy nyughatatlan szellem a XX. századból\” című tárlat Herman Lipót festőművész eddig be nem mutatott grafikáiból ad válogatást.

A művész hagyatéka 1980-ban került Gyöngyösre, festményei 1998 óta állandó kiállításban tekinthetők meg, a hagyaték többi része azonban ez idáig raktáron pihent. A mostani, NKA támogatással megvalósult kiállítás a grafikák mellett korabeli írások, személyes tárgyak, valamint dokumentumok segítségével igyekszik megismertetni a közönséggel Herman Lipót művészetét.

Az, hogy a kiállítás megnyitóján barokk muzsika csendült fel, nem véletlen. Hiszen Herman Lipót életműve barokkosan összetett. De nem első sorban műveiért tartják őt az egyik legizgalmasabb alaknak a XX. század művészeti életében. A 88 évet megélt festőművészt mint a század nagy tanúját emlegetik. Több mint 20 ezer oldalra terjedő naplójegyzetei igazi kuriózum számba mennek.

– Személyiségének összetettsége mutatja azt, hogy újabb és újabb szeletét fedezzük fel a művésznek, hiszen ugyanolyan jó rajzoló volt, karikaturista, festő, mint amilyen invenciózusan írta naplóit, és időnként a két világháború között a nagyközönség számára művészeti cikkeit, amelyben régi mestereiről írt – fogalmazott Szücs György a kiállítás megnyitóján.

A kiállítás régi adósságot törleszt, hiszen a Herman Lipót hagyaték 1980-as Gyöngyösre kerülése óta nem láthatta a nagyközönség a most bemutatott képeket, emelte ki a megjelenteket köszöntő alpolgármester, dr. Tatár László.

Az Egy nyughatatlan szellem a XX. századból című tárlat a kiállítás szervezői szerint kezdete lehet Herman Lipót újra felfedezésének. A festő, aki a kecskeméti és a szolnoki művésztelepnek emblematikus figurája, a magyar impresszionisták és naturalisták körének alapembere volt, a szakma szerint az érintett településeken is sikerrel mutatkozhatna be grafikáival. A gyöngyösi kiállításnak azonban van egy, máshol nem észlelhető előnye: itt a falakon is Herman Lipót festmények láthatók, hangsúlyozta a kiállítást megnyitó, és a közönség figyelmébe ajánló Szücs György művészettörténész.

– Herman Lipótnál az a jó, hogyha az ember csak a grafikáit nézi, akkor is egy nagyon profi rajzolóval áll szemben: nem igényli a képek támaszát, mint ahogy nagyon sok művész esetében a rajzok csak előkészítői a festményeknek. De hogyha a festményeket is hozzánézzük Herman Lipót esetében, akkor nagyon izgalmas az alkotási folyamatot a grafikákon, és a befejezettségét a hasonló témájú festményeken látni – fogalmazott.

A Herman Lipót grafikáit, vázlatait, személyes tárgyait és dokumentumait bemutató kiállítás legalább 3 hónapon át lesz látható a Vachott Sándor Városi Könyvtárban. A kiállítás készítőinek nagy vágya, hogy a gyöngyösi és környékbeli iskolák diákcsoportjait, osztályait is fogadhassák ez idő alatt.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A keddi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális - hírek röviden
09:02
Mesemondó - Pinocchio 2. rész
09:13
Vidróczki gála 2019 - Vidróczki Néptáncegyüttes - Kalocsai mars és friss részlet
09:17
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Fogadóóra 1. rész – közéleti magazin
10:02
Reklám
10:05
Fogadóóra 2. rész – közéleti magazin
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Moziklip - mozi magazin - ismétlés
10:59
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
11:11
Reklám
11:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Hit világa – vallási műsor
18:14
Sagittarius - Rejtett kincsek Magyarországon - Klip
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Sport7 1. rész – sport magazin
19:02
Reklám
19:05
Sport7 2. rész – sport magazin
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Márkus Liza és Gonda László koncertje
20:11
Reklám
20:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság