Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Emléktúra Kiss Péter tiszteletére

Emléktúra Kiss Péter tiszteletére

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Harmadszor szervezett túrát a Hérics Természetjáró és Turisztikai Sportegyesület a Mátrában a Kancsendzöngán, 2013 tavaszán elhunyt gyöngyösi hegymászó, Kiss Péter emlékére. Az emléktúrán 57, 37, illetve 20 km-es távokon lehetett indulni. Idén is mindhárom útvonal érintette a Kékestetőn Kiss Péter tiszteletére létesített emlékparkot.

A legfrissebbek már reggel 7 órakor elindultak, de még fél 10-kor is érkeztek nevezők a Kiss Péter emléktúrára. Az esős saras idő nem vette el a kedvét a túrázóknak, sőt a mostoha körülmények sokakat még inkább ösztönöztek a részvételre.

– Biztattam is a társaságot, mikor elindultunk, hogy annak idején Kiss Péter mikor túrázott, ill. még a Himalájában is, nem ilyen körülmények között túrázott, úgy hogy szedjük össze magunkat – mondta erről Balázs Csaba, aki Pásztóról érkezett.

A három távon, a 20, 37 és 57 km-en összesen 630-an indultak el, a legtöbben azért, mert egy komoly sportteljesítménnyel szerettek volna tisztelegni a 2013-ban elhunyt hegymászó emléke előtt. A szervezők, köztük Kiss Péter szülei azt mondják, mára tényleg hagyomány lett az emléktúrából.

– Én remélem, hogy minden évben el fognak jönni ennyien legalább, mint most, ami nagyon szép létszám, főleg erre az időjárásra való tekintettel. nem hittem volna, hogy eljönnek ennyien, de úgy látszik, nem számított semmi se – fogalmazott id. Kiss Péter.

Az indulókat 900, 1900, és 3000 méter szintkülönbség várta, no meg az eddig megszokottnál jóval nehezebb terep.

– Legnehezebb lesz ez, mert nagyon sok víz van a patakokban, sok helyen be kell menni a patakokba, és nagyon el lesz ázva az a turistaút is, amin majd járni kell – vélekedett Molnár Zsolt.

Először a sár, utána viszont a hó tette próbára a túrázókat. Ám ez is csak erősítette bennük az emlékezést.

– Gondoltam, úristen, ő 8 ezret, én az ezret alig bírtam fölmenni, ő meg a 8 ezernél történt vele a baleset, úgyhogy éppen gondoltam rá, amikor az egyik nagyobb meredek emelkedőn jöttünk fölfelé, hogy mennyire puhány vagyok – mesélte Szomszéd Csabáné.

Voltak, akik futva tették meg a teljes távot, mások inkább komótosan közelítették meg a csúcsokat.

A szervezők idén is úgy alakították ki az útvonalat, hogy minden induló megpihenhessen a kékestetői Kiss Péter emlékhelynél. A rekordidők megdöntése idén szóba sem jöhetett, így

Szekeres Tamásnak a leghosszabb távon 2014-ben elért 6 és fél órás ideje egy évig még biztosan rekord marad.


Tovább az archívumra