Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Hasznos tudás

Hasznos tudás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az idegen nyelvet tanulók jelentős része nem meri, vagy nem tudja használni hétköznapi szituációkban sem tudását. Sokan a nyelvvizsga hiánya miatt pedig évekig nem tudják átvenni a diplomájukat. Egy gyöngyösi általános iskola nyelvtanárai azt mondják, szituációs gyakorlatok és játékos feladatok segíthetik a használható nyelvtudás megszerzését.

Szituációs gyakorlatokon keresztül tanulják az első osztályosok az angolt az Egressy Béni Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában. Egy felmérés szerint Magyarországon az emberek 63%-a egy idegen nyelven sem beszél. És sokan vannak olyanok is, akik egyszerűen nem mernek idegen nyelven megszólalni. Ezzel a sereghajtók között állunk az unióban. A játékos módszereknek köszönhetően ezek a gyerekek azonban a hétköznapokban is használni merik majd a nyelvet.

– Első osztálytól kezdve, egészen kis gyermek korban a játék segítségével, az énekek segítségével, amit az első osztályosoknál láttunk is egy kis színdarab formájában, hogy a gyerekek élvezzék is azt amit csinálnak, és kötetlen keretek közé vigyük ezt a nyelvoktatást. És ez természetesen folytatódik a felsőbb osztályokban is. Mindig egy kis társalgási, egy kis szituációs feladattal – részletezte Oroszi Hajnalka, az Egressy Béni Két Tanítás Nyelvű Általános Iskola pedagógusa.

A nem megfelelő szintű nyelvoktatás sokak életét keseríti meg. Több ezren például azért nem tudják évekig átvenni a diplomájukat, mert nem rendelkeznek az előírt nyelvvizsgával, vagy nyelvvizsgákkal. A tanárok szerint a családoknak nagy segítség, ha a gyerekek külön tanár nélkül, az iskolában tanultak alapján le tudnak nyelvvizsgázni legkésőbb a középiskola végéig.

– Országos kompetencia felmérésen átlag felett teljesített az iskola országos szinten 87%-ot ért el. Középfokú nyelvvizsgás tanulóink vannak 8. év végére, ami magas szint. Akinek nem sikerült a középfok, nagyon sokan vannak akik 1-2 éven belül, középiskola elején már középfokú nyelvvizsgát tudnak tenni – mondta Lipkovics Gábor, az iskola igazgatója.

Az iskolában elért eredmények a módszerek mellett a magas óraszámnak is köszönhetőek. A gyerekek nem csak nyelvórákon, hanem több tantárgy kapcsán is találkoznak az angollal. Mindezek mellett idegen nyelvi lektor is segíti a munkát.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A hétfői adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális - hírek röviden
09:02
Mese - A tulipánná változott királyfi
09:15
Cimbaliband és Danics Dóra & Gera Attila - Ederlezi és Balkánia
09:18
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Nézőtér - kulturális magazin
10:06
Reklám
10:09
Szigetmonostor a béke szigete - dokumentumfilm
10:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Egyiptom_1. rész
11:12
Reklám
11:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Mese - A bolond falu
18:12
Zongoraavató hangverseny (részlet)
18:18
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Fórum 1. rész – közéleti magazin
19:02
Reklám
19:04
Fórum 2. rész – közéleti magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
20:12
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság