Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Bírálatok

Bírálatok

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Többen bírálták az Aranysas utcán zajló gallyazási munkákat. Főként az utca látképe miatt jelentősebb visszavágást szerettek volna, ám a Városüzemeltetési Igazgatóság szakértők bevonásával végzik a munkák, az ő szakvéleményük alapján sem indokolt a nagyobb mértékű metszés. A munkák egyébként a tervek szerint haladnak, így elképzelhető, hogy még február 20-a előtt egyes szakaszokon feloldják az útzárat.

14 fát már megmetszettek, 10 fa még várja az ifjítást. Az időjárásnak köszönhetően jól haladnak a munkák az Aranysas utcában, amelyet február 15-én zártak le teljes szélességében gallyazási munkák miatt. Az ötven éves fasor jó állapotban van, ezt a mostani munkák során is látják a szakemberek. Ám többen bírálták a munkát az utca látképe miatt.

– Látványilag nem tetszett azoknak, akik ellenzik, inkább erősebb visszavágást szerettek volna a fasoron látni. Nem tudom. Ugye szakértők állapítják meg, hogyan kell visszavágni ezeket a fákat. Mi megrendeljük a munkát, vannak mérnökök, kimondottan kertészmérnökök, akik ezzel foglalkoznak, és az ő szakvéleményük alapján sem indokolt a jelentős visszavágás – mondta Kovalcsik József városüzemeltetési főelőadó

Az itt élők azonban örülnek a munkáknak, azt mondják, túl dús lombú fák ezek, ezért nekik is könnyebb, ha visszavágják azokat.

A tavalyi vizsgálatok azt mutatták, hogy a 25 fa közül egy volt beteg, azt viszont a szél ki is döntötte. Az 50 éves fasor, azóta sem fertőződött meg, de az ifjítással meg is előzik a betegségek kialakulását. A gallyazás megerősíti a fák rostjait és belső szerkezetét, ezáltal ellenállóbbak lesznek. A fasor eszmei értéke egyébként több tízmillió forint.

– Az idő múlásával az eszmei érték ott jön ki, hogy ezeket a fákat szüleink, nagyszüleink ültették, tehát mi is láttuk. Az lenne a legnagyobb eszmei értéke ennek az egésznek, hogy ha ezt unokáink is látnák – vélekedett Kovalcsik József.

Hozzátette: a munkákkal a tervek szerint haladnak, sőt elképzelhető, hogy még február huszadika előtt feloldják az útzárat az utca egyes szakaszain.


Tovább az archívumra