Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Sok érdeklődő, kevés lakás

Sok érdeklődő, kevés lakás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Idén január végéig országosan összesen mintegy 9000 csok-kérelem érkezett be a bankokhoz. Az egyik hazai bank fiókjait már mintegy 14 ezren keresték fel azért, hogy érdeklődjenek a CSOK szabályairól. Gyöngyösön is sokan szeretnének ezzel a lehetőséggel élni, leginkább fiatalok tájékozódnak – tudtuk meg Koncsos Kinga pénzügyi szakértőtől. Az elmúlt időszakban több új rendelet is szabályozza, ezt a támogatást azonban még ennek ellenére sincs a piacon elegendő megfelelő új lakás.

Koncsos Kinga pénzügyi szakértő épp azt számolja mennyi családi otthonteremtési kedvezmény járna, használt lakást vásárolása esetén. Ugyanis nemrégiben ez is változott, több új módosítás mellett. A CSOK könnyített feltételeitől a pályázók körének bővülését, az építőipar fellendülését is várják a szakemberek. Előzetes kalkulációk szerint az új CSOK évi 3000-rel több új ingatlan építését teszi lehetővé, de 2020-ra a jelenlegi 8-9.000-ről akár 25.000-re is nőhet az újonnan épített otthonok száma. Nagy az érdeklődés ebben az ingatlanirodában is Gyöngyösön, bár új lakás nincs elég és megfelelő a piacon, habár épül már néhány ingatlan e célból.

Az idén január végéig országosan összesen mintegy 9000 csok-kérelem érkezett be a bankokhoz, ennek felét az OTP-hez nyújtották be – tudtuk meg a bank közleményéből, amelyet híradónkhoz is eljutattak. Észak-Kelet-Magyarországról regisztrálták az érdeklődők 35 százalékát. Az érdeklődők közül 3400-an kifejezetten a 3 gyerekeseknek szóló 10+10 millió forintos konstrukció miatt keresték meg az OTP-fiókokat.

AZ új csok-szabályok bevezetésétől gyorsan nem várható jelentős változás. Ennek egyik oka az lehet, hogy 6000 értékesítés alatt álló új – kész vagy építés alatt lévő – lakás van a piacon. Az érdemi új projektek 2017-18-ban lesznek készek, addigra várható a felfutás. – olvasható a bank közleményében.


Tovább az archívumra