Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Összbírói értekezlet

Összbírói értekezlet

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Sikeres, ugyanakkor nehéz évet zárt az Országos Bírósági Hivatal. Az összbírói értekezleten elhangzott: 2015-ben elindult a „Szolgáltató Bíróságokért” elnevezésű program, amely eredményeképpen az elhúzódó ügyek felgyorsulnak, az adatok szerint a megyei járásbíróságok jobban teljesítettek az országos adatnál. Soha nem látott költségvetésből gazdálkodhatnak a bíróságok, így tavaly több nagyobb beruházás is elindult országos szinten.

Dr. Nyíri Beáta, az Egri Törvényszék elnöke kezdte meg éves beszámolóját az összbírói értekezletet megelőző sajtótájékoztatón. 2015-ben elindult a „szolgáltató bíróságokért” elnevezésű program, amelynek célja, az időszerű és elhúzódó ügyek számának csökkentése, az ügyfél elégedettség és az ítélkezés hatékonyságának növelése. A megyei bíróságokon a program eredményeképpen 2015 júniusa óta közel 13 százalékkal csökkent a két éven túli ügyek aránya. Dr. Nyíri Beáta kiemelte a gyöngyösi intézményben dolgozók kiemelkedő munkáját is.

– A Gyöngyösi járásbíróság büntető ügyszaka, habár az egyik bíró a Kúrián teljesített hosszabb ideig szolgálatot, tehát kiesés is volt, nagyon időszerűen és jól ítélkezett. Nem történt felhalmozása, tehát nem lett hátrálék – mondta.

A program elindítására azért volt szükség, mert a vádlottak sokszor nem jelentek meg a bíróságokon, vagy az ügy halasztását kérik. Most már azonban az ügyek 92%-a egy éven belüli.

A sajtótájékoztatón elhangzott: az Országos Bírói Tanács úgy döntött, elismerik a legalább 15 éve bíróként dolgozókat idén először. Többek között a gyöngyösi járásbíróságon dolgozó Takács Beatrix is megkapja az elismerést. Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke elmondta: fontos, hogy dolgozóikat motiválják, ezért a munkakörülményeken is javítanak. Az Egri Törvényszéken jelenleg is folynak a felújítási munkálatok.

– Megkezdődött egy komoly felújítása a törvényszék épületének. Óriási költségvetési támogatást kap a bírósági szervezet, évente 7 milliárd forintot költhetünk ezeknek a nagy, patinás épületeknek a felújítására, az egri törvényszék költségvetése 3,6 milliárd lesz – sorolta Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke.

A ceglédi, és a debreceni járásbíróság már megújult, a jövőben pedig további intézmények felújítására is sor kerül. Dr. Handó Tünde kiemelte: a tavalyi évben jelentősen megnőtt a devizahitellel, valamint a migrációval kapcsolatos ügyek száma is.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:52
Zongoraavató hangverseny (részlet)
10:06
Reklám
10:09
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:35
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Luther Márton élete 1. – Miből lesz a cserebogár? - rajzfilm sorozat
18:15
Molnár Dániel - Maradj velem
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:05
Reklám
19:07
Szigetmonostor a béke szigete - dokumentumfilm
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat – Malaysia 1. rész
20:11
Reklám
20:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság