Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Patkányirtás

Patkányirtás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Patkányirtást végeznek Gyöngyösön, már kihelyezték az önkormányzat szakemberei a patkánymérgeket a belvárosban. Három napon át a szennyvízcsatornákba és a patakmederbe helyezték el a csapdákat, a méreg háziállatra és emberre egyaránt veszélyes, így arra kérik a lakosokat, hogy ne érjenek a csapdákhoz. A munkát végző szakemberek pár hét múlva térnek vissza a csapdákhoz, ahol begyűjtik az elhullott rágcsálókat. A kártevő-mentesítést évente kétszer végzik el Gyöngyösön, legközelebb ősszel tesznek ki újabb csapdákat.

Felnyitják a csatornafedelet, leengedik a mérget, alig pár percig tart egy csapda kihelyezése az észak-nyugati városrészen. Nem csak itt, hanem a város számos pontján kihelyezték a patkánymérget. Az önkormányzat évente 6 millió forintot fordít erre, két alkalommal, tavasszal és ősszel végeztetni el a kártevő-mentesítést, lakossági bejelentések alapján.

– Jelen pillanatban a nyolcvanasban, a város felső részén, a Gólya, Fecske utcákban történt meg ez, most ugye a Durándában vagyunk, és itt is ugyanezt a munkát kell, hogy elvégezzük, mert ez a terület is benne van ebben a listában – sorolta Kovalcsik József városüzemeltetési főelőadó.

A méreggel elkészített húspogácsát elfogyasztása emberre és háziállatra egyaránt veszélyes, ezért arra kérik a lakosokat, hogy ne kerüljenek kapcsolatba a csapdákkal, és figyeljenek kedvenceikre is.

– A kutyák előszeretettel megeszik ezeket a pogácsákat, na most erre kéne felhívnom a kutyatartókat, hogy egy olyan két-három hétig pórázon sétáltassák az ebeket, hogy ilyen eset ne forduljon elő – tette hozzá a szakember.

A mérget a K1 vitamin hatástalanítja, ha a kutya fáradékony, aluszékony, és feltételezhető, hogy evett a pogácsából, azonnal állatorvoshoz kell vinni.

A munkát végző cég már 10 éve dolgozik a városban, azt mondták, egyre kevesebb a patkány. A méregtől eleinte aktívvá válhatnak a rágcsálók, ezért az ezeken a területeken élők számíthatnak arra, hogy a csatornákból a felszínre menekülhetnek a patkányok.


Tovább az archívumra