Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Master of wine

Master of wine

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A világ legelismertebb borszakértőinek egyike, Elisabeth Gabay járt Mátraházán, hogy megismerkedjen a Mátrai Borvidék borászaival, boraival. A Provance-ban élő borszakértő nagyon kellemesen csalódott a helyi borászok kreatív alkotásaiban.

Egy a világ borszakértői számára ismeretlen, csiszolatlan gyémánt a Mátrai Borvidék, és az itt készült borok – összegezte az órákig tartó borkóstoló végén a tapasztalatait Elisabeth Gabay mesterborász. Tanácsokkal is bőven ellátta az érdeklődőket: elsősorban a marketing területén van mit javítani-kitalálni.

A Master of Wine intézetben végzett hallgatók számítanak a borvilág legelismertebb szakértőinek. Az intézet 1953-as alapítása óta mindössze 391 hallgató szerezte meg a Mastre of Wine címet, melyet több éves – a világ valamennyi bortermelő országára kiterjedő tanulmányok után – egy rendkívül szigorú vizsga letétele után, évente 1-2 jelölt képes csak megszerezni, az évi 50-100 jelöltből. Elisabeth 1998 óta jogosult a Master of Wine cím viselésére, és elsősorban a provence-i és a magyar borokra specializálódott.

– Nagyon tetszettek a fehérborok, gyönyörűek, de nagyon meglepett a rozék kiváló minősége is. Rengeteg rozét kóstolok, de az itteniek nagyon vibrálóak, teli vannak jó savakkal, és gyümölcsökkel. A vörösborok között is nagyon sokat találtam, amiben megvolt ez a vibráló erő. Kiemelném most különösen a Cabernet Frankokat, melyek nagyon szép minőséget hoztak – sorolta.

Jelenleg Magyarország a nemzetközi borpiacon eléggé az alsó polcon helyezkedik el, ennek legfőbb oka a rossz vagy nem-létező marketing – hangsúlyozta többször is a híres borász, aki szerint a nemzetközi vásárlók egyelőre még nem differenciálnak magyar borvidékek szerint, hanem úgy általában a magyar borokat sem nagyon ismerik.

– Elkészítheted te a világ legjobb borát, ha sehol senki nem tud róla. Ugyanez érvényes ez itt a Mátrára is, tehát kell hogy legyenek technikailag biztos kézzel elkészített borok, aminek természetesen a hírét kell vinni, építve esetleg a helyi hagyományokra is – vélekedett a szakember.

Fantáziadús borászok, kreatív technológusok, nagyszerű természeti adottságok és kitalálásra váró marketing: nagyjából így lehetne összegezni a mesterborász véleményét az este tapasztalatairól.


Tovább az archívumra