Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A méz jótékony hatásai

A méz jótékony hatásai

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A méhészek szerint a tavaszi tisztítókúra elengedhetetlen része a méz. Jót tesz a szervezetünknek, és szépségápolásra is kiváló. Azok, akik ellátogattak Kisuczky Éva, mézkirálynő előadására a Mátra Honvéd Kaszinóba, még többet megtudhattak a mézről, annak hatásairól, és az apiterápiáról is, amely a méhek által előállított anyagok gyógyító célú felhasználását jelenti.

Főként méhészek jelentek meg azon az ismeretterjesztő előadáson, melynek vendége ezúttal a 2015-ben megválasztott mézkirálynő, Kisuczky Éva volt. A fiatal lány az apiterápia, vagyis a méhészeti termékekkel való gyógyítás előnyeiről mesélt főként.

– Az apiterápia a fitoterápiának az egyik ága, és nagyon fontos, hogy nem csak a méz létezik a kaptáron belül, hanem van más jótékony méhészeti termék, mint például a propolisz, méhpempő, virágpor, akár a méhméreg, viasz és ezeket tudjuk egészségünk védelmére, esetleg gyógyításra is használni – ismertette.

A szakértő szerint érdemes mindenféle mézet fogyasztani, hiszen mindegyiknek más az ásványianyag-összetétele. Minél sötétebb egy méz, annál jobb a hatása – vallja. De nem csak erre kell odafigyelni, hanem arra is, hogy kizárólag hazai termelőtől vásároljunk belőle.

Éva 6 évvel ezelőtt került kapcsolatba a mézzel és a méhekkel, családja jóvoltából, és nem csak fogyasztja, hanem a termelésben is segédkezik. Tavaly pedig mézkirálynővé választották.

– Nagyon fontos, hogy népszerűsítsem a mézet, méhészeti termékeket, ma például voltam óvodában is, voltam már iskolákban is, rengeteg városban jártam, különböző szakvásárokon, rendezvényeken, konferenciákon előadásokat is tartok kérésre, és nagyon szeretik az emberek, mert nagyon sok érdekességet hallanak erről – sorolta.

Ma már egyre többen keresik és fogyasztják a mézet, egyes fajtái ugyanis lúgosító hatással bírnak, és a refluxosok is bátran ehetik, továbbá kozmetikai termékként is kiválóan használható – derült ki az előadáson.


Tovább az archívumra