Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Városi véradónap

Városi véradónap

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Kétnapos Tavaszi Véradó Napot rendeztek a Mátra Művelődési Központban. A Magyar Vöröskereszt Gyöngyösi Szervezete továbbra is célul tűzte ki, hogy minél több fiatalt bevonjanak a véradásba. Aki a mai napon lemaradt a véradás lehetőségéről, az holnap is segíthet reggel nyolctól délután kettőig.

Közel egy óra alatt mintegy 20 véradó jelent meg a Városi Váradó Napon, a Mátra Művelődési Központban. A 2 napos akciót, negyedévente rendezik meg, a jelenlegi az első ebben az esztendőben.

Érdemes tudni, annak, aki először ad vért, hogy 51 kg alatt nincs lehetősége a segítségnyújtásra, továbbá azt is, hogy bizonyos időnek el kell telnie 2 véradás között – hangsúlyozta a területi vezető.

– Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelni, de vannak más szabályok is, például az, hogy 365 napon belül, és itt nem január 1-től december 31-et nézünk, hanem ugye 365 napot, így egy éven belül egy férfi ötször, egy nő pedig négyszer adhat maximum vért – sorolta Liszkainé Aradi Mária.

Zoltán 21. alkalommal jött el ide vért adni, szerinte nagyon fontos, hogy segítsünk másokon, és gyakran javasolja ezt másoknak is.

– Évente négyszer jövök, régen azt, hiszen négyszer lehetett évente, most már ötször is férfiaknak. Fiatal koromtól járok, még katonaságtól, főiskolától kezdve, megszoktam és úgy látom, hogy segít is egyre inkább. Nem is gondoltam, hogy ilyen várhiány lesz – mondta Csernák Zoltán.

Az egyesület nem csak ilyen módon ad lehetőséget véradásra, célirányosan megrendezett iskolai véradásokat is szerveznek, 5 intézményben 10 alkalommal, minden évben. Idén szeptemberben pedig lesz véradó verseny is a fiatalok számára, közösségteremtő céllal – tudtuk meg Liszkainé Aradi Máriától.

Holnap reggel nyolctól délután kettőig szintén lesz lehetőség vért adni a Mátra Művelődési Központban.


Tovább az archívumra