Purim

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ideje van a vigasságnak, főképp az Eszter böjtje utáni napon, Ádár hó 14. napján. Idén ez március 23-ra és 24-re esik, ezért a gyöngyösi status quo ante zsidó hitközség az ehhez legközelebbi vasárnapon, azaz március 20-án tartotta purimi bálját. A hitközség újjáalakulása óta ez volt a második purimi rendezvény, s mint ahogy tavaly, úgy idén is meghívást kaptak rá helyi és országos politikusok, közéleti személyiségek is.

Három hónappal a hanuka megünneplése után ismét a Fő téri Start Műhelyben gyűltek össze a gyöngyösi Status Quo Ante zsidó hitközség tagjai, hogy ismét egy örömünnepet üljenek meg barátaikkal. A purim alkalmából Weisz Péter elnök köszöntötte az egybegyűlteket, hangsúlyozva, hogy a zsidó-keresztény együttélésnek Gyöngyösön komoly hagyományai vannak.

A purim, a zsidó farsang, neve a sorsvetést jelentő pur szóból ered. Az Eszter könyvében szereplő perzsa főminiszter Hámán így választotta ki azt az időpontot, amikor ki akarja irtani a zsidókat. Purimkor a zsidóság arról emlékezik meg, hogyan hiúsult meg Hámánnak ez a szándéka. Ily módon az ünnep a zsidó nép életéről és jövőjéről szól. Arról, hogy megismerjék egymást, ajándékot adjanak a másiknak, adományt a rászorulóknak, s üljenek le egy kicsit egy közös étkezésre – emlékeztetett rá Radvánszki Péter a Páva utcai zsinagóga rabbija.

És persze együtt meghallgatni a Misna Megilát, azaz az Eszter könyvét, amelyet ezen az estén Kathy Horváth Lajos hegedűművész egy improvizációval idézett meg.

A purimhoz hozzá tartozik a kóser ételekből készült lakoma, a tánc, a zene és a vigasság is. Ez alkalommal Klein Judit és zenekara gondoskodott a jó hangulatról. A purimkor való örvendezésnek a gyermekek is részei. Illik őket ilyenkor külön is megajándékozni.

Ideje volt a vigasságnak, melynek során kivételesen az alkohol fogyasztása is engedélyezett, ám a szervezők ez alkalommal a hangulat további fokozására más eszközt vetettek be. Heller Tamás és Beregi Péter, az egykori Mikroszkóp Színpad művészei kabaréműsorral szórakoztatták a közönséget.


Tovább az archívumra